ZNOJEMSKÁ OMÁČKA SOUS VIDE - Gudasová

750 g hovězí přední (váleček)
200 g špeku (nakrájený na špalíčky 0,5x3 cm)
100 g sádla
3 ks středně velké cibule (rozkrojené napůl)
4 ks kyselých okurek (nakrájené na plátky)
3 lžíce hladké mouky
3 lžíce tmavé sušené jíšky
2 lžíce plnotučné hořčice
1+ ½ lžíce láku z okurek
1 lžička soli
¼ lžičky pepře
1 750 ml hovězího vývaru
 
Špekové špalíčky si dáme do mrazáku. Poté zmrzlými špalíčky prošpikujeme hovězí váleček.
Hovězí váleček osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, svážeme provázkem (aby lépe držel tvar) a ze všech stran zatáhneme na pánvi s trochou oleje. Poté vložíme do vakuovacího sáčku a zavakuujeme.
Do mixovací nádoby vložíme vlnku, položíme na ni zavakuované maso a zalijeme vodou tak, aby bylo maso zcela ponořené.
Maso vyndáme, do nádoby přidáme 1 lžičku kyseliny citronové a zapneme funkci Sous Vide na 12 hodin/ 59 °C.
Po nahřátí vody na 59 °C si program zastavíme, maso vložíme, nastavíme si opět čas 12  hodin/ 59 °C a program opět spustíme (nejlépe přes noc).
Hovězí váleček vyndáme z vakusáčku, šťávu slijeme stranou do misky a maso uchováváme v teple. 
Do čisté mixovací nádoby dáme cibuli a sekáme 5 sekund/ rychlost 6. Vše setřeme ze stěn na dno nádoby.
 Přidáme sádlo a restujeme bez odměrky 30 minut/ VAROMA/ rychlost 1.
Přidáme hladkou mouku a restujeme bez odměrky 2 minuty/ VAROMA/ rychlost 2.
Přidáme hovězí vývar, šťávu z masa a vaříme 10 minut/ 110°C/ rychlost 2.
Přidáme tmavou sušenou jíšku a vaříme 5 minut/ 100°C/ rychlost 2. Poté hned mixujeme do hladka 15 sekund/ rychlost 9.
Přidáme lák z okurek, okurky a vaříme 5 minut/ 100°C/ zpětný chod/ rychlost 1.
Do hotové omáčky přidáme maso nakrájené na plátky.
Znojemskou omáčku podáváme s houskovým knedlíkem podle receptu na Cookidoo®: https://cookidoo.cz/recipes/recipe/cs/r52540 a nebo s rýží podle receptu na Cookidoo®: https://cookidoo.cz/recipes/recipe/cs/r55038

750 g hovězí přední (váleček)

200 g špeku (nakrájený na špalíčky 0,5x3 cm)

100 g sádla

3 ks středně velké cibule (rozkrojené napůl)

4 ks kyselých okurek (nakrájené na plátky)

3 lžíce hladké mouky

3 lžíce tmavé sušené jíšky

2 lžíce plnotučné hořčice

1+ ½ lžíce láku z okurek

1 lžička soli

¼ lžičky pepře

1 750 ml hovězího vývaru

 

Špekové špalíčky si dáme do mrazáku. Poté zmrzlými špalíčky prošpikujeme hovězí váleček.

Hovězí váleček osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, svážeme provázkem (aby lépe držel tvar) a ze všech stran zatáhneme na pánvi s trochou oleje. Poté vložíme do vakuovacího sáčku a zavakuujeme.

Do mixovací nádoby vložíme vlnku, položíme na ni zavakuované maso a zalijeme vodou tak, aby bylo maso zcela ponořené.

Maso vyndáme, do nádoby přidáme 1 lžičku kyseliny citronové a zapneme funkci Sous Vide na 12 hodin/ 59 °C.

Po nahřátí vody na 59 °C si program zastavíme, maso vložíme, nastavíme si opět čas 12  hodin/ 59 °C a program opět spustíme (nejlépe přes noc).

Hovězí váleček vyndáme z vakusáčku, šťávu slijeme stranou do misky a maso uchováváme v teple. 

Do čisté mixovací nádoby dáme cibuli a sekáme 5 sekund/ rychlost 6. Vše setřeme ze stěn na dno nádoby.

 Přidáme sádlo a restujeme bez odměrky 30 minut/ VAROMA/ rychlost 1.

Přidáme hladkou mouku a restujeme bez odměrky 2 minuty/ VAROMA/ rychlost 2.

Přidáme hovězí vývar, šťávu z masa a vaříme 10 minut/ 110°C/ rychlost 2.

Přidáme tmavou sušenou jíšku a vaříme 5 minut/ 100°C/ rychlost 2. Poté hned mixujeme do hladka 15 sekund/ rychlost 9.

Přidáme lák z okurek, okurky a vaříme 5 minut/ 100°C/ zpětný chod/ rychlost 1.

Do hotové omáčky přidáme maso nakrájené na plátky.

Znojemskou omáčku podáváme s houskovým knedlíkem podle receptu na Cookidoo®: https://cookidoo.cz/recipes/recipe/cs/r52540 a nebo s rýží podle receptu na Cookidoo®: https://cookidoo.cz/recipes/recipe/cs/r55038