Kurczak po koreańsku neboli KOREJSKÉ KUŘE se smaženou rýží
- Kuře
- 3 stroužky česneku
- 10 g čerstvého kořene zázvoru nakrájeného na 2 mm plátky
- 70 g pšeničné mouky
- 20 g bramborového škrobu nebo 20 g kukuřičného škrobu
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžičky soli
- 1/4 lžičky černého pepře, mletého
- 1000 g kuřecích křídel nakrájených na kousky (pouze silnější a střední části) nebo 700 g kuřecích prsíček nakrájených na 3-4 cm kousky - já použila kuřecí prsa s kůží
- Omáčka
- 5 stroužků česneku
- 10 g čerstvého kořene zázvoru nakrájeného na 2 mm plátky
- 50 g třtinového cukru
- 30-60 g rýžového octa (doporučuji těch 30)
- 60 g medu
- 25-30 g korejské chilli pasty gochujang (gochujang) nebo ½-1 lžičky sušených chilli vloček
- 30 g kečupu
- 15 g sójové omáčky
- 15 g sezamového oleje nebo 15 g oleje olej, na smažení
- 1 lžíce bílých sezamových semínek, na posypání
- 2 lžíce pažitky (nebo jarní cibulky) nasekané nadrobno
- Rýže
- rýže
- sezamový olej
- 2 vejce
- sůl
- pepř
- sojová omáčka
- Kuře
- Vložte 2-3 stroužky česneku, 10 g čerstvého kořene zázvoru nakrájeného na 2 mm plátky do mixovací nádoby a sekejte 3 sek./rychlost 8.
- Stěrkou seškrábněte ingredience po stranách mixovací nádoby a znovu sekejte 3 sek./rychlost 8
- Přidejte 70 g pšeničné mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 20 g bramborového škrobu nebo 20 g kukuřičného škrobu, 1-2 lžičky soli, 4 lžičky černého pepře, mletého, míchejte 5 sek./rychlost 3.
- Přendejte do velké mísy.
- Mísu položte na víko mixovací nádoby, odvažte do ní kuře, promíchejte a dejte stranou.
- Omáčka
- Vložte 5 stroužků česneku, 10 g čerstvého kořene zázvoru nakrájeného na 2 mm plátky do mixovací nádoby a sekejte 3 sek./rychlost 10. Stěrkou setřete na dno mixovací nádoby a znovu sekejte3 sek./rychlost 8
- Přidejte 50 g třtinového cukru, 30-60 g rýžového octa (doporučuji těch 30), 30-50 g korejské chilli pasty gochujang (gochujang) nebo ½-1 lžičky sušených chilli vloček 60 g medu, 30 g kečupu, 15 g sezamového oleje nebo 15 g oleje olej, na smažení 15 g sójové omáčky a mixujte 10 sek./rychlost 3.
- Poté vařte 10 min./100°C/rychlost 1
- Mezitím na pánvi rozehřejte olej, vložte 1000 g kuřecích křídel nakrájených na kousky (pouze silnější a střední části) nebo 700 g kuřecích prsíček nakrájených na 3-4 cm kousky - já použila kuřecí prsa s kůží tak, aby se neslepily.
- Smažte 5-10 minut za občasného obracení, dokud není kuře zlatavě hnědé.
- Pomocí děrované lžíce přendejte kousky kuřete na papírové utěrky a odstraňte přebytečný tuk.
- Opečené kuře dejte do velké mísy a zalijte připravenou omáčkou.
- Korejské kuře podávejte s rýží ihned po přípravě posypané sezamovými semínky a pažitkou (nebo spíš jarní cibulkou).
- Rychlé, jednoduché, pikantní
- Smažená rýže:
- Uvařte rýži al dente.
- V hluboké pánvi rozehřejte sezamový olej, rozšlehejte 2 vejce a zamíchejte je, přidejte uvařenou rýži a promíchejte, podle chuti osolte, opepřete a přidejte sojovou omáčku.