Bramborové plněné knedlíky uzeným masem

  • 500 g brambor
  • 200 g hrubé ouky
  • 1 PL škrobu bramborového
  • 1 žloutek
  • 1 ČL vody
  • špetka soli
 
  • uzené maso
  • 2 PL sádla
  • 3 cibule
  • kysané zelí
  • cukr¨
  • sůl
  • kmín
 
 
500 g brambor (nebo lze udělat i dvojitou dávku z 1 kg brambor) oškrábané a nakrájené dáme do varoma mísy a tácku.
Do TM si dáme 600 ml vody a zapneme na 30 minut/Varoma/R1.
Poté dáme Varomu stranou a necháme brambory vychladnout.
Když jsou vychladlé vrátíme je do čistého TM.
Zatím pouze 500 g brabmor, přidáme 200 g hrubé mouky, 1 PL škrobu bramborového, 1 žloutek, 1 ČL vody a špetku soli
Zapneme na 10 sekund/ R5.
Poté těsto vyjmema a na válu vysypaném škrobem uděláme šišku.
Když děláme z dvojité dávky, tak TM neoplachujeme a dámě opět 500g brambor, 200 g hrubé mouky, .....
 
Šisku si pak nakrájíme na plátky, uděláme placičky, vložíme pokrájené uzené a zabalíme.
Uděláme knedlík a dáme do čisté varomy a i na tácek vymazané olejem..
Z jedné dávky se vejde do varoma ana tácek.
 
DO TM si dáme 600 ml vody a vaříme na 30 minut/Varoma/R1.
Poté přendáme do mísy a dáme stejným způsobem vařit druhou dávku.
 
Poté TM umyjeme, osušíme a dáme na 1/2 oloupané 2 cibule na 10 sekund/ R5.
Přidáme 2 PL sádla a zapneme 7 minut/Varoma/zpětný chod/ rychlost vařečka, bez horního víčka, dáme zábranu proti vystříknutí.
Pokud chceme cibulku tmavší tak podle toho přidáme čas.
Osmaženou cibulku dáme stranou do misky.
 
Do nevypláchnutého TM vložíme 1 cibuli překrojenou na 1/2 - 10 sekund/ R5, setřeme z boků dolů, .přidáme 1 PL sádla a uzené maso na kostky.
Zapneme na 3 minuty / varoma/ zpětný chod/ R0,5.
Poté přidáme kysané zelí, trochu osolíme, přidáme trouchu cukru, kmín a na 15 minut/ 100°C/ zpětný chod/ R1
 
nebo:
 
 
Kysané zelí
 
cibule
1 Pl sádla
kysané zelí ze sáčku
trochu kmínu
asi 200 ml vody
1 PL cukru
1 PL hladké mouky s trochou vody
 
do Tm dáme přepůlenou cibuli a na 10 sekund/ R5. 
Setřeme dolů z boků, přidáme 1 PL sádla a zapneme na 5 minut/ Varoma/ zpětný chod/ R1, bez horního víka.
Jak je, přidáme kysané zelí ze sáčku, trochu kmínu, asi 200 ml vody, 1 PL cukru 
a zapneme na 12 minut /100 °C / zpětný chod/ R1 s horním víčkem nasazeným.
Když je hotovo, rozmícháme si v hrníčku 1 PL hladké mouky s trochou vody a nalijeme k zelí. 
Zapneme na 3 minuty/100°C/ zpětný chod/ R3, přendáme do kastrůlku a dochutíme solí a cukrem