Čočka na kyselo - Gudasová

  • 400 g předvařené čočky
  • 1 000 g vody
  • 300 g uzeného libového masa
  • 1 cibule (nasekaná najemno)
  • 1 malá mrkev (nastrouhaná najemno)
  • 2 PL šušené světlé jíšky
  • 2 PL sádla nebo oleje
  • 1 + 1/2 Pl octa
  • 1 ČL mletého bobkového listu
  • 1/2 ČL mletého nového koření
  • 1/4 ČL mletého pepře
  • sůl
 
Do mixovací nádoby vložíme kryt nožů (na dno), na něj položíme uzené maso, zalijeme vodou, přidáme sůl a vaříme 30 minut/ 100°C/ R1.
Uvařené maso vyndáme a nakrájíme na drobné kostičky.
Z mixovací nádoby vyndáme kryt nožů, ale vývat v nádobě ponecháme.
Do mixovací nádoby s vývarem přidáme kostičky uzeného masa, bobkový list, pepř, nové  koření, mrkev 
a vaříme 10 minut /100°C/ zpětný chod/ rychlost vařečka.
Přidáme předvařenou čočku, ocet a vaříme 10 minut/ 100°C/ zpětný chod/ rychlost vařečka.
Přidáme sušenou jíšku, promícháme vše stěrkou a vaříme 5 minut / 100°C/ zpětný chod/rychlost vařečka.
Na pánvi si rozehřejeme sádlo nebo olej, přidáme cibulku a dozlatova si jí osmažíme.
Do uvařené čočky vmícháme pomocí stěrky usmaženou cibulku a dochutíme solí, octemdle vlastní chuti.
Čočku na kyselo podáváme s volským okem a kyselou okurkou.