Skandinávské kuličky se smetanovou omáčkou

Masové koule:
  • 100 g cibule nakrájené na plovinu
  • 1-2 stroužky česneku
  • 15 g řepkového oleje, , plus na promazání varoma arukou
  • 750 g mletého masa, smíchaného vepřového a hovězího masa nakrájeného na kousky
  • 75 g strouhanky
  • 1 vejce
  • 30 g mléka
  • 3/4 ČL mletého muškátového oříšku
  • 1/2 ČL nového koření mletého
  • 3/4 ČL mletého pepře
  • 1 1/2 ČL soli
 
Smetanová omáčka:
  • 400 g vody
  • 1 PL masového nebo kuřecího bujónu (z TM)
  • 200 g smetany min.30%
  • 30 g pšeničné mouky
  • 40 g másla nakrájeného na kousky
  • 20 g dijonské hořčice
  • 20 g sojové omáčky
  • 5 g citronové omáčky, čerstvě vymačkané
  • 1/4 ČL zázvoru sušeného
  • 1/2 ČL mletého černého pepře
 
Do mixovací nádoby vložte cibuli, česnek a olej a sekejte 5 sekund/ R5,5.
Suroviny seškrábněte po stěnách mixovací nádoby stěrkou, duste 3 minuty/ 120°C/ R1.
Mezitím si namažte nádobu Varoma a tác Varoma olejem a dejte stranou.
 
Do mixovací nádoby přidejte maso, strouhanku, vejce, mlého, muškátový oříšek, nové koření, pepř, sůl a poté promíchejte stěrkou 20 sekund/ R4.
Naolejovanýma rukama tvořte malé koule, vložte je do připravené Varomy.
Umyjte mixovací nádobu.
 
Do mixovací nádoby nalijte vodu, přidejte masový bujon. 
Umístěte Varoma s masovými kuličkami na víko a vařte v páře 15 minut/ Varoma/ R1.
 
Varoma  nádobu s kuličkami odendejte stranou. 
Kuličky můžete po uvaření v páře opéct zprudka na rozpálené pánvi s olejem a osušit na papírové uětrce.
Tento krok le vynechat, poté stačí přidat 5 minut při vaření ve Varoma.
 
Do mixovací nádoby přidejte smetanu, mouku, máslo, hořčici, sójovou omáčku, citronovou šťávu, zázvor, pepř a vařte 5 minut/100°C/ R3