Köttbullar (švédské masové kuličky)
- Masové kuličky
- 35 g cibule
- 500 g mletého masa (hovězí, vepřové, jehněčí nebo kuřecí) (viz tipy)
- 30 g strouhanky
- 1 polévková lžíce čerstvé nasekané petrželky a další na ozdobu
- ¼ lžičky mletého nového koření
- ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
- ½ lžičky česnekového prášku
- ¾ lžičky mletého černého pepře
- ½ lžičky soli
- 1 vejce
- Omáčka
- 1 ½ lžičky olivového oleje
- 35 g másla
- 15 g hladké mouky
- 250 g hovězího vývaru
- 120 g zahuštěné smetany
- 1 ½ lžičky worcestrové omáčky
- ½ lžičky dijonské hořčice
- 1 špetka soli upravte podle chuti
- 1 špetka mletého černého pepře, upravte podle chuti
- Masové kuličky:
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Plech vyložte pečícím papírem.
- Vložte cibuli do mísy, sekejte 4 sek./rychlost 6. Stěrkou setřete na dno nádoby.
- Přidejte 500 g mletého masa (hovězí, vepřové, jehněčí nebo kuřecí) (viz tipy), 30 g strouhanky, 1 polévková lžíce čerstvé nasekané petrželky a další na ozdobu, ¼ lžičky mletého nového koření, ½ lžičky česnekového prášku ¼ lžičky mletého muškátového oříšku, ¾ lžičky mletého černého pepře, ½ lžičky soli, 1 vejce mixujte 30 sek./rychlost 4.
- Ze směsi vyválejte přibližně 30 kuliček (2 lžičky na kuličku) a přeneste je na vyloženou zapékací misku.
- Přikryjte potravinovou fólií a dejte do chladničky, dokud nebudete připraveni k použití. Vyčistěte a osušte mísu na míchání.
- Omáčka:
- Do mísy dejte 1 ½ lžičky olivového oleje, 35 g másla, 15 g hladké mouky, 250 g hovězího vývaru, 120 g zahuštěné smetany, 1 ½ lžičky worcestrové omáčky, ½ lžičky dijonské hořčice 5 min./90°C/rychlost 4.
- Dochuťte solí a mletým černým pepřem.
- Karbanátky pečeme v předehřáté troubě 10 minut (180 °C), karbanátky otočíme a pečeme dalších 15 minut, dokud nebudou po celém povrchu propečené.
- Ozdobte nasekanou petrželkou a podávejte s omáčkou a přílohami podle výběru (viz tipy).
- Tipy a triky:
- Nejlepší je podávat s brusinkovým džemem a bramborovou kaší.
- Můžete kombinovat různé druhy mletého masa, např. napůl mleté hovězí a napůl mleté vepřové.
- Smažení na pánvi: Velkou pánev postavte na střední teplotu a přidejte olej na vaření. Přidejte masové kuličky a za stálého obracení je smažte přibližně 6-8 minut, dokud nezhnědnou po celém povrchu.