Köttbullar (švédské masové kuličky)

  • Masové kuličky
  • 35 g cibule
  • 500 g mletého masa (hovězí, vepřové, jehněčí nebo kuřecí) (viz tipy)
  • 30 g strouhanky
  • 1 polévková lžíce čerstvé nasekané petrželky a další na ozdobu
  • ¼ lžičky mletého nového koření
  • ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
  • ½ lžičky česnekového prášku
  • ¾ lžičky mletého černého pepře
  • ½ lžičky soli
  • 1 vejce

 

  • Omáčka
  • 1 ½ lžičky olivového oleje
  • 35 g másla
  • 15 g hladké mouky
  • 250 g hovězího vývaru
  • 120 g zahuštěné smetany
  • 1 ½ lžičky worcestrové omáčky
  • ½ lžičky dijonské hořčice
  • 1 špetka soli upravte podle chuti
  • 1 špetka mletého černého pepře, upravte podle chuti
 
 
  1. Masové kuličky:
  2. Předehřejte troubu na 180°C.
  3. Plech vyložte pečícím papírem.
  4. Vložte cibuli do mísy, sekejte 4 sek./rychlost 6. Stěrkou setřete na dno nádoby.
  5. Přidejte 500 g mletého masa (hovězí, vepřové, jehněčí nebo kuřecí) (viz tipy)30 g strouhanky1 polévková lžíce čerstvé nasekané petrželky a další na ozdobu¼ lžičky mletého nového koření½ lžičky česnekového prášku ¼ lžičky mletého muškátového oříšku¾ lžičky mletého černého pepře½ lžičky soli1 vejce mixujte 30 sek./rychlost 4.
  6. Ze směsi vyválejte přibližně 30 kuliček (2 lžičky na kuličku) a přeneste je na vyloženou zapékací misku.
  7. Přikryjte potravinovou fólií a dejte do chladničky, dokud nebudete připraveni k použití. Vyčistěte a osušte mísu na míchání.
  8.  
  9. Omáčka:
  10. Do mísy dejte 1 ½ lžičky olivového oleje35 g másla15 g hladké mouky250 g hovězího vývaru120 g zahuštěné smetany1 ½ lžičky worcestrové omáčky½ lžičky dijonské hořčice 5 min./90°C/rychlost 4.
  11. Dochuťte solí a mletým černým pepřem.
  12. Karbanátky pečeme v předehřáté troubě 10 minut (180 °C), karbanátky otočíme a pečeme dalších 15 minut, dokud nebudou po celém povrchu propečené.
  13. Ozdobte nasekanou petrželkou a podávejte s omáčkou a přílohami podle výběru (viz tipy).
  14.  
  15. Tipy a triky:
  16. Nejlepší je podávat s brusinkovým džemem a bramborovou kaší.
  17. Můžete kombinovat různé druhy mletého masa, např. napůl mleté hovězí a napůl mleté vepřové.
  18. Smažení na pánvi: Velkou pánev postavte na střední teplotu a přidejte olej na vaření. Přidejte masové kuličky a za stálého obracení je smažte přibližně 6-8 minut, dokud nezhnědnou po celém povrchu.