Pivní hovězí guláš - Gudasová

  • 800 g hovězí kližky (nakrájená na 2x2 cm)
  • 400 g hovězího vývaru
  • 250 g černého piva
  • 25 g hořké čokolády
  • 25 g rybízového džemu
  • 20 g sádla
  • 20 g rajčatového protlaku
  • 2 větší cibule (rozkrojené napůl)
  • 1 kostka hovězího bujónu)
  • 2 větvičky čerstvého tymiánu)
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 ČL škrobu (smíchaný s trochou vody)
  • 1 ČL soli
  • pepř
 
Do mixovací nádoby dáme cibuli a sekáme 5 sekund/ R5.
Vše setřeme ze stěn na dno nádoby.
 
Přidáme sádlo a restujeme 6 minut/120°C/ R1.
 
Přidáme rajčatový protlak, maso a restujeme 10 minut /120°C/ zpětný chod/rychlost vařečka.
 
Vše přendáme stranou do misky, do mixovací nádoby vložíme kryt nožů (vlnka nebo škrabka) a vše z misky opět vrátíme do mixovací nádoby.
 
Přidáme sáček nebo sítku s kořením (bobkový list, nové koření, tymián), hovězí vývar, hovězí bujon, hořkou čokoládu, rybírový džem, černé pivo a vaříme 110 minut/ 90°C/ rychlost vařečka.
 
V trošce vody si rozmícháme škrob, přidáme ho do guláše a ještě vaříme 5 minut / 90°C/ rychlost vařečka.
 
Ke konci vyndáme sáček s kořením, dochitíme solí a pepřem dle naší chuti.
 
Pivní guláš podáváme s čerstvým chlebem nebo s knedlíkem.