Pivní hovězí guláš - Gudasová
- 800 g hovězí kližky (nakrájená na 2x2 cm)
- 400 g hovězího vývaru
- 250 g černého piva
- 25 g hořké čokolády
- 25 g rybízového džemu
- 20 g sádla
- 20 g rajčatového protlaku
- 2 větší cibule (rozkrojené napůl)
- 1 kostka hovězího bujónu)
- 2 větvičky čerstvého tymiánu)
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 2 ČL škrobu (smíchaný s trochou vody)
- 1 ČL soli
- pepř
Do mixovací nádoby dáme cibuli a sekáme 5 sekund/ R5.
Vše setřeme ze stěn na dno nádoby.
Přidáme sádlo a restujeme 6 minut/120°C/ R1.
Přidáme rajčatový protlak, maso a restujeme 10 minut /120°C/ zpětný chod/rychlost vařečka.
Vše přendáme stranou do misky, do mixovací nádoby vložíme kryt nožů (vlnka nebo škrabka) a vše z misky opět vrátíme do mixovací nádoby.
Přidáme sáček nebo sítku s kořením (bobkový list, nové koření, tymián), hovězí vývar, hovězí bujon, hořkou čokoládu, rybírový džem, černé pivo a vaříme 110 minut/ 90°C/ rychlost vařečka.
V trošce vody si rozmícháme škrob, přidáme ho do guláše a ještě vaříme 5 minut / 90°C/ rychlost vařečka.
Ke konci vyndáme sáček s kořením, dochitíme solí a pepřem dle naší chuti.
Pivní guláš podáváme s čerstvým chlebem nebo s knedlíkem.