Sójový guláš s ubrouskovým knedlíkem

Ubrouskové knedlíky

  • 300 g pšeničných rohlíků, veganských (cca 6 kusů), prošlých (2 dny starých), rozříznutých na polovinu, nakrájených na plátky (1 cm) (viz tip).
  • ½ svazku kadeřavé petrželky, bez stonků (cca 10 g)
  • 70 g cibule, rozpůlené
  • 20 g řepkového oleje a trochu více na potření
  • 180 g sójového nápoje, neslazeného
  • 30 g sójové mouky, plnotučné, jako náhražka vajec (např. od firmy Hensel)
  • 60 g vody
  • 2 polévkové lžíce drožďových vloček (10 g)
  • 1 lžička soli
  • 2 špetky pepře
  • 2 špetky muškátového oříšku

 

Sójový guláš

  • 250 g cibule nakrájené na čtvrtky
  • 1 - 2 stroužky česneku
  • 30 g řepkového oleje
  • 150 g sójových kostek, sušených (např. od firmy Hensel), nenamáčených
  • 500 g scezených rajčat, konzervovaných
  • 550 g vody
  • 100 g červeného vína, suchého, veganského
  • 1 kostka zeleninového vývaru (na 0,5 l), veganský
  • Nebo 1 geh. lžička kořenící pasty na zeleninový vývar, domácí, veganská (viz tip)
  • 55 g sójové omáčky
  • 50 g rajčatového protlaku
  • 1 polévková lžíce sladké papriky
  • ½ lžičky pepře
  • 1 geh. lžička majoránky
  • 1 lžička kakaového prášku, neslazeného
  • 200 g papriky, směs žluté a zelené, na proužky (5 mm x 4 cm)
  • 150 g žampionů, nakrájených na plátky (5 mm) nebo malých, rozčtvrcených
  • ½ svazku kadeřavé petrželky, bez stonků, nasekané, na posypání

 

Ubrouskové knedlíky

Vložte 150 housek do mísy, sekejte 8 s / rychlost 6 a přeneste.

Zbývajících 150 g housek vložte do mísy na míchání, sekejte 8 s / rychlost 6 a přidejte k nakrájeným houskám.

Do mísy přidejte petrželku a cibuli, sekejte 3 s./rychlost 6 a stěrkou přitlačte.

Přidejte olej a smažte 3 min/120 °C/stupeň 1.

Přidejte sójový nápoj a zahřívejte 2 min/60 °C/stupeň 1.

V malé misce smíchejte sójovou mouku s vodou do hladka.

Do mísy přidejte smíchanou sójovou mouku, vločky droždí, sůl, pepř, muškátový oříšek a rozdrcené housky 

a stěrkou míchejte 20 vteřin /zpětný chod / stupeň 3.5.

Potřete 2 kusy alobalu (cca 30 x 30 cm) olejem. 

Těsto na knedlíky vyjměte z mísy, prohněťte rukama, rozdělte na poloviny, 

z každé vytvarujte váleček (max. délka 17 cm, Ø cca 5 cm), zabalte do alobalu, 

na obou koncích alobal pevně stočte a vložte knedlíky do nádoby Varoma, 

přičemž dbejte na to, aby zůstal volný dostatečný počet parních štěrbin.

Míchací nádobu vypláchněte.

 

Sójový guláš

Cibuli a česnek vložte do mixovací nádoby, sekejte 3 sekundy / rychlost 5 a stěrkou přitlačte.

Přidejte olej a smažte 3 min. 30 s./120 °C/stupeň 1.

Přidejte sójové kostky, scezená rajčata, vodu, červené víno, kostku bujónu, sójovou omáčku, rajčatový protlak, 

mletou papriku, pepř, majoránku a kakao, promíchejte stěrkou, vložte Varoma s knedlíčky 

a vařte 23 min./ochutnávka/zpětný chod/úroveň 1

Vložte do hrnce a vařte. Varomu odstavíme na stranu.

Do mísy přidejte proužky papriky a žampiony, opatrně je stěrkou vmíchejte do směsi, 

vložte zpět Varomu a vařte 7 min/ochucení/zpětný chod/úroveň 1. Odložte Varomu stranou.

Guláš dochuťte podle chuti, knedlíky opatrně vybalte z alobalu 

a každý váleček nakrájejte na 8 plátků (cca 2 cm silných). 

Plátky knedlíků s gulášem naaranžujte na 4 talíře, posypte nasekanou petrželkou a podávejte horké.