Sójový guláš s ubrouskovým knedlíkem
Ubrouskové knedlíky
- 300 g pšeničných rohlíků, veganských (cca 6 kusů), prošlých (2 dny starých), rozříznutých na polovinu, nakrájených na plátky (1 cm) (viz tip).
- ½ svazku kadeřavé petrželky, bez stonků (cca 10 g)
- 70 g cibule, rozpůlené
- 20 g řepkového oleje a trochu více na potření
- 180 g sójového nápoje, neslazeného
- 30 g sójové mouky, plnotučné, jako náhražka vajec (např. od firmy Hensel)
- 60 g vody
- 2 polévkové lžíce drožďových vloček (10 g)
- 1 lžička soli
- 2 špetky pepře
- 2 špetky muškátového oříšku
Sójový guláš
- 250 g cibule nakrájené na čtvrtky
- 1 - 2 stroužky česneku
- 30 g řepkového oleje
- 150 g sójových kostek, sušených (např. od firmy Hensel), nenamáčených
- 500 g scezených rajčat, konzervovaných
- 550 g vody
- 100 g červeného vína, suchého, veganského
- 1 kostka zeleninového vývaru (na 0,5 l), veganský
- Nebo 1 geh. lžička kořenící pasty na zeleninový vývar, domácí, veganská (viz tip)
- 55 g sójové omáčky
- 50 g rajčatového protlaku
- 1 polévková lžíce sladké papriky
- ½ lžičky pepře
- 1 geh. lžička majoránky
- 1 lžička kakaového prášku, neslazeného
- 200 g papriky, směs žluté a zelené, na proužky (5 mm x 4 cm)
- 150 g žampionů, nakrájených na plátky (5 mm) nebo malých, rozčtvrcených
- ½ svazku kadeřavé petrželky, bez stonků, nasekané, na posypání
Ubrouskové knedlíky
Vložte 150 housek do mísy, sekejte 8 s / rychlost 6 a přeneste.
Zbývajících 150 g housek vložte do mísy na míchání, sekejte 8 s / rychlost 6 a přidejte k nakrájeným houskám.
Do mísy přidejte petrželku a cibuli, sekejte 3 s./rychlost 6 a stěrkou přitlačte.
Přidejte olej a smažte 3 min/120 °C/stupeň 1.
Přidejte sójový nápoj a zahřívejte 2 min/60 °C/stupeň 1.
V malé misce smíchejte sójovou mouku s vodou do hladka.
Do mísy přidejte smíchanou sójovou mouku, vločky droždí, sůl, pepř, muškátový oříšek a rozdrcené housky
a stěrkou míchejte 20 vteřin /zpětný chod / stupeň 3.5.
Potřete 2 kusy alobalu (cca 30 x 30 cm) olejem.
Těsto na knedlíky vyjměte z mísy, prohněťte rukama, rozdělte na poloviny,
z každé vytvarujte váleček (max. délka 17 cm, Ø cca 5 cm), zabalte do alobalu,
na obou koncích alobal pevně stočte a vložte knedlíky do nádoby Varoma,
přičemž dbejte na to, aby zůstal volný dostatečný počet parních štěrbin.
Míchací nádobu vypláchněte.
Sójový guláš
Cibuli a česnek vložte do mixovací nádoby, sekejte 3 sekundy / rychlost 5 a stěrkou přitlačte.
Přidejte olej a smažte 3 min. 30 s./120 °C/stupeň 1.
Přidejte sójové kostky, scezená rajčata, vodu, červené víno, kostku bujónu, sójovou omáčku, rajčatový protlak,
mletou papriku, pepř, majoránku a kakao, promíchejte stěrkou, vložte Varoma s knedlíčky
a vařte 23 min./ochutnávka/zpětný chod/úroveň 1.
Vložte do hrnce a vařte. Varomu odstavíme na stranu.
Do mísy přidejte proužky papriky a žampiony, opatrně je stěrkou vmíchejte do směsi,
vložte zpět Varomu a vařte 7 min/ochucení/zpětný chod/úroveň 1. Odložte Varomu stranou.
Guláš dochuťte podle chuti, knedlíky opatrně vybalte z alobalu
a každý váleček nakrájejte na 8 plátků (cca 2 cm silných).
Plátky knedlíků s gulášem naaranžujte na 4 talíře, posypte nasekanou petrželkou a podávejte horké.