Koprovka z kořenové zeleniny
Knedlík
- 150 gramů mléka
- 20 gramů čerstvého droždí, (½ kostky)
- 1 čajová lžička cukru
- 320 gramů polohrubé mouky
- 1 čajová lžička soli
- 1 vejce
- ½ rohlíku, natrhaného na kusy
Omáčka
- 250 gramů kořenové petržele, na čtvrtky
- 250 gramů celeru, bulvy, na čtvrtky
- 130 gramů cibule, napůl
- 80 gramů másla
- 400 gramů vody
- 1 kostka kuřecího bujónu (pro 0,5 l vody)
- vejce
- 2x 200 ml smetany ke šlehání
- trošku vody
- 1-2 PL octa
- 1 PL cukru
- Kopr čerstvý, ale lze i sterilovaný
Knedlík
Do mixovací nádoby vložte mléko, droždí, cukr a hřejte 1 min 30 sek/37°C/rychlost 2.
Přidejte mouku, sůl, vejce a hněťte Těsto /2 min.
Otvorem ve víku mixovací nádoby přidejte půlku na kousky natrhaného rohlíku a zapracujte do těsta Těsto /30 sek.
Z těsta vytvarujte dva knedlíky, položte je vedle sebe do předem olejem vymazané Varoma mísy a odložte stranou.
Omáčka
Do mixovací nádoby vložte petržel, celer, cibuli a sekejte 5 sek/rychlost 5.
Přidejte 50 gramů másla a restujte 8 min/120°C/zpětný chod/rychlost 1. Přidejte vodu, bujón,.
Nasaďte varný košík do mixovací nádoby.
Do varného košíku vložte vejce.
Umístěte Varoma systém do pozice na víko mixovací nádoby a vařte v páře 30 min/Varoma/rychlost 1.
Odložte Varoma s knedlíkem stranou.
Opatrně vyjměte varný košík pomocí stěrky. Vejce očistěte a odložte stranou.
Přidejte smetanu, trošku vody, ocet, cukr a mixujte 30 sek/rychlost 10.
Přidejte kopr a omáčku provařte 5 min/90°C/rychlost 3.
Přidejte zbylé máslo a lehce promíchejte 30 sek/rychlost 4.
Ihned podávejte.