Koprovka z kořenové zeleniny

Knedlík

  • 150 gramů mléka
  • 20 gramů čerstvého droždí, (½ kostky)
  • 1 čajová lžička cukru
  • 320 gramů polohrubé mouky
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 vejce
  • ½ rohlíku, natrhaného na kusy

Omáčka

  • 250 gramů kořenové petržele, na čtvrtky
  • 250 gramů celeru, bulvy, na čtvrtky
  • 130 gramů cibule, napůl
  •   80 gramů másla
  • 400 gramů vody
  •     1 kostka kuřecího bujónu (pro 0,5 l vody)
  •     vejce
  •     2x 200 ml smetany ke šlehání
  • trošku vody
  • 1-2 PL octa
  •    1 PL cukru
  • Kopr čerstvý, ale lze i sterilovaný

 

Knedlík

Do mixovací nádoby vložte mléko, droždí, cukr a hřejte 1 min 30 sek/37°C/rychlost 2.

Přidejte mouku, sůl, vejce a hněťte Těsto /2 min.

Otvorem ve víku mixovací nádoby přidejte půlku na kousky natrhaného rohlíku a zapracujte do těsta Těsto /30 sek.

Z těsta vytvarujte dva knedlíky, položte je vedle sebe do předem olejem vymazané Varoma mísy a odložte stranou.

 

Omáčka

Do mixovací nádoby vložte petržel, celer, cibuli a sekejte 5 sek/rychlost 5.

Přidejte 50 gramů másla a restujte 8 min/120°C/zpětný chod/rychlost 1. Přidejte vodu, bujón,.

Nasaďte varný košík do mixovací nádoby. 

Do varného košíku vložte vejce.

Umístěte Varoma systém do pozice na víko mixovací nádoby a vařte v páře 30 min/Varoma/rychlost 1.

Odložte Varoma s knedlíkem stranou. 

Opatrně vyjměte varný košík pomocí stěrky. Vejce očistěte a odložte stranou.

Přidejte smetanu, trošku vody, ocet, cukr  a mixujte 30 sek/rychlost 10.

Přidejte kopr a omáčku provařte 5 min/90°C/rychlost 3.

Přidejte zbylé máslo a lehce promíchejte 30 sek/rychlost 4.

      Ihned podávejte.