Tofu po korejsku

Obalování

  • 160 g neslazeného mandlového nápoje
  • 120 g kukuřičné mouky
  • 80 g pšeničné mouky
  • 1 lžička granulovaného česneku
  • 1 lžička soli
  • ¼ lžičky černého pepře, mletého

 

Omáčka

  • 5 stroužků česneku
  • 10 g čerstvého kořene zázvoru nakrájeného na 2 mm plátky
  • 60 g nerafinovaného třtinového cukru
  • 60 g rýžového octa
  • 60 g agávového sirupu
  • 30-50 g korejské chilli pasty gochujang (viz varianta)
  • 30 g kečupu
  • 20 g sezamového oleje
  • 20 g tmavé sójové omáčky

 

Rýže a brokolice

  • 1000 g vody
  • 1 ½ čajové lžičky soli
  • 300 g dlouhozrnné bílé rýže
  • 350 g růžiček brokolice (přibližně 1 kus)

 

Tofu

  • olej na smažení
  • 400 g tofu, středně tvrdé, předem 30 minut osušené na papírových utěrkách (viz tip), poté nakrájené na 2 cm kostky
  • Sezamová semínka, na ozdobu
  • 2 zelené cibulky s pažitkou, nasekané, na ozdobu

 

Obalování

Na víko míchací mísy položte misku, odvažte do ní mandlový nápoj a dejte stranou.

Kukuřičnou a pšeničnou mouku nasypeme do čisté suché mísy, přidáme česnek, sůl a pepř, promícháme 10 s/obr. 

Přendejte do jiné mísy, dejte stranou.

 

Omáčka

Česnek a zázvor vložíme do mísy na míchání, umeleme 5 s/obr

Pomocí stěrky seškrábněte ingredience ze stěn mísy na dno mísy.

Přidejte cukr, ocet, agávový sirup, korejskou chilli pastu, kečup, sezamový olej a sójovou omáčku, vařte 10 min/100 °C/obr. 1.

Přidejte korejskou chilli pastu, kečup, sezamový olej a sójovou omáčku. 

Přendejte do velké mísy, dejte stranou. Umyjte mísu na míchání.

 

Rýže a brokolice

Do mixovací nádoby nalijte vodu, přidejte sůl. 

Umístěte koš, odvažte do něj rýži, mixujte 5 s/ot. 7, poté vařte v páře 8 min/Varoma/ot. 4.

Umístěte spodní část nástavce Varoma, odvažte do ní brokolici, vařte v páře 8-10 min/Varoma/ot. 4. 

V této době pokračujte v receptu.

 

Tofu

Na sporáku v hluboké pánvi rozehřejte olej. 

Mezitím položte na víko míchací nádoby druhou misku a odvažte do ní tofu. 

Kousky tofu postupně obalte v kořeněné mouce, mandlovém nápoji a znovu v kořeněné mouce. 

Opatrně je vložte do rozpáleného oleje a smažte po částech 4-5 minut. 

Usmažené tofu vyjměte děrovanou lžící, přebytečný tuk slijte na papírové utěrce a poté přendejte do misky s předem připravenou omáčkou. 

Jemně promíchejte, aby se tofu rovnoměrně obalilo omáčkou. 

Křupavé tofu po korejsku podávejte s rýží a brokolicí, posypané sezamovými semínky a cibulí.

 

Před přípravou receptu je třeba tofu zbavit přebytečné vody, aby při smažení nestříkalo. 

Za tímto účelem položte bloky tofu na 2-3 papírové utěrky, přikryjte je dalšími 2-3 papírovými utěrkami 

a přitlačte například prkénkem na krájení a na něm položenými knihami nebo hrncem s vodou. 

Asi po 30 minutách lze tofu nakrájet na kostičky.

Korejská pasta gochujang je pálivá pasta z červených chilli papriček, lepkavé rýže, fermentované sóji a soli. 

Lze ji zakoupit v obchodech s orientálními potravinami a v internetových obchodech.

Korejskou pastu gochujang lze nahradit jinou pastou nebo chilli omáčkou, například sriracha nebo sambal oelek.