Tofu po korejsku
Obalování
- 160 g neslazeného mandlového nápoje
- 120 g kukuřičné mouky
- 80 g pšeničné mouky
- 1 lžička granulovaného česneku
- 1 lžička soli
- ¼ lžičky černého pepře, mletého
Omáčka
- 5 stroužků česneku
- 10 g čerstvého kořene zázvoru nakrájeného na 2 mm plátky
- 60 g nerafinovaného třtinového cukru
- 60 g rýžového octa
- 60 g agávového sirupu
- 30-50 g korejské chilli pasty gochujang (viz varianta)
- 30 g kečupu
- 20 g sezamového oleje
- 20 g tmavé sójové omáčky
Rýže a brokolice
- 1000 g vody
- 1 ½ čajové lžičky soli
- 300 g dlouhozrnné bílé rýže
- 350 g růžiček brokolice (přibližně 1 kus)
Tofu
- olej na smažení
- 400 g tofu, středně tvrdé, předem 30 minut osušené na papírových utěrkách (viz tip), poté nakrájené na 2 cm kostky
- Sezamová semínka, na ozdobu
- 2 zelené cibulky s pažitkou, nasekané, na ozdobu
Obalování
Na víko míchací mísy položte misku, odvažte do ní mandlový nápoj a dejte stranou.
Kukuřičnou a pšeničnou mouku nasypeme do čisté suché mísy, přidáme česnek, sůl a pepř, promícháme 10 s/obr.
Přendejte do jiné mísy, dejte stranou.
Omáčka
Česnek a zázvor vložíme do mísy na míchání, umeleme 5 s/obr.
Pomocí stěrky seškrábněte ingredience ze stěn mísy na dno mísy.
Přidejte cukr, ocet, agávový sirup, korejskou chilli pastu, kečup, sezamový olej a sójovou omáčku, vařte 10 min/100 °C/obr. 1.
Přidejte korejskou chilli pastu, kečup, sezamový olej a sójovou omáčku.
Přendejte do velké mísy, dejte stranou. Umyjte mísu na míchání.
Rýže a brokolice
Do mixovací nádoby nalijte vodu, přidejte sůl.
Umístěte koš, odvažte do něj rýži, mixujte 5 s/ot. 7, poté vařte v páře 8 min/Varoma/ot. 4.
Umístěte spodní část nástavce Varoma, odvažte do ní brokolici, vařte v páře 8-10 min/Varoma/ot. 4.
V této době pokračujte v receptu.
Tofu
Na sporáku v hluboké pánvi rozehřejte olej.
Mezitím položte na víko míchací nádoby druhou misku a odvažte do ní tofu.
Kousky tofu postupně obalte v kořeněné mouce, mandlovém nápoji a znovu v kořeněné mouce.
Opatrně je vložte do rozpáleného oleje a smažte po částech 4-5 minut.
Usmažené tofu vyjměte děrovanou lžící, přebytečný tuk slijte na papírové utěrce a poté přendejte do misky s předem připravenou omáčkou.
Jemně promíchejte, aby se tofu rovnoměrně obalilo omáčkou.
Křupavé tofu po korejsku podávejte s rýží a brokolicí, posypané sezamovými semínky a cibulí.
Před přípravou receptu je třeba tofu zbavit přebytečné vody, aby při smažení nestříkalo.
Za tímto účelem položte bloky tofu na 2-3 papírové utěrky, přikryjte je dalšími 2-3 papírovými utěrkami
a přitlačte například prkénkem na krájení a na něm položenými knihami nebo hrncem s vodou.
Asi po 30 minutách lze tofu nakrájet na kostičky.
Korejská pasta gochujang je pálivá pasta z červených chilli papriček, lepkavé rýže, fermentované sóji a soli.
Lze ji zakoupit v obchodech s orientálními potravinami a v internetových obchodech.
Korejskou pastu gochujang lze nahradit jinou pastou nebo chilli omáčkou, například sriracha nebo sambal oelek.