SZARPANA WIEPRZOWINA - TAŽENÉ TRHANÉ VEPŘOVÉ MASO

140 g cibule nakrájené na poloviny

15 gramů stroužků česneku

30 gramů oleje

2-3 lžíce sladké mleté papriky

2 lžíce koření, s chilli

2 lžíce česneku, granulovaného

2 lžičky kmínu, mletého

2 lžičky tymiánu, sušeného

1 polévková lžíce cibule, sušená

1 lžička soli

1/8 čajové lžičky mletého kajenského pepře

400 gramů nakrájených rajčat z konzervy

100-120 gramů barbecue omáčky

50 gramů jablečného octa

30 gramů nerafinovaného třtinového cukru

1 kostka drůbežího vývaru

1 polévková lžíce hořčice

1 polévková lžíce worcestrové omáčky

2500 gramů vody

1500 gramů vepřové plece, vykostěné, libové

 

Cibuli a česnek vložte do mixéru, přidejte olej, papriku, směs koření s chilli, granulovaný česnek, kmín, tymián, sušenou cibuli, sůl a kajenský pepř, mixujte 3 s/ot. 6. Seškrábněte osmažené ingredience ze stran na dno mixovací nádoby, vařte 2 min/120 °C/ot.min-1.

 

- Přidejte rajčata, barbecue omáčku, ocet, cukr, drůbeží bujonový koncentrát, hořčici a worcesterskou omáčku. 

Místo odměrky vložte do víka míchací mísy košík, vařte 10 min/120 °C/otáčky 1. 

Omáčku přelijte do jiné nádoby, odstavte. 

Míchací mísu vypláchněte.

 

- Do mísy na míchání nalijte 1500 g vody. 

Umístěte spodní část nástavce Varoma, zatěžkejte do ní maso a dbejte na to, aby některé otvory zůstaly nezakryté, aby mohla pára volně cirkulovat (viz tip). Pomocí štětce potřete maso ¼ omáčky, vařte v páře 90 minut/Varoma/otáčky. 

Vyjměte nástavec Varoma a dejte stranou.

 

- Do mísy na míchání přidejte 500 g vody. Vraťte nástavec Varoma k masu. 

Potřete maso ¼ omáčky, vařte v páře dalších 90 minut/Varoma/obrátka. 1. 

Vložte nástavec Varoma do nádoby. 

Vyjměte nástavec Varoma, dejte stranou.

 

- Do mísy na míchání přidejte zbývajících 500 g vody. 

Vraťte nástavec Varoma k masu. Potřete maso ¼ omáčky, vařte v páře dalších 60 min/Varoma/okruh. 1 (viz pokyny). 

Vyjměte přístroj Varoma. 

Maso rozdrobte vidličkou (viz tip), přendejte do servírovací mísy, přidejte zbývající omáčku a promíchejte. 

Škubánky podávejte ihned po přípravě, např. s chlebem a vybraným salátem.