SVÍČKOVÁ OMÁČKA S KNEDLÍKEM

Knedlík

150 gramů mléko

1 čajová lžička cukr

0,5 kostky čerstvé droždí, čestvého

320 gramů hladká mouka, polohrubé

1 čajová lžička sůl

0,5 kus rohlík, natrhaný na kusy

1 kus vejce

 

Omáčka s masem

350 gramů mrkev, na čtvrtky

150 gramů petržele, kořene, na čtvrtky

150 gramů celer, na čtvrtky

1 kus cibule, na čtvrtky

80 gramů máslo

400 gramů voda

1 kostka bujón (pro 0,5 l)

500 gramů hovězího masa, rozkrojeného podél na plátky

4 kusy nové koření

20 kusů černého pepře, celého

2 kusy bobkový list, sušený, sušeného

250 gramů zakysaná smetana

1 plátek citronu, brusinky a šlehačka na ozdobu

Knedlík

Do mixovací nádoby vložte mléko, cukr a droždí a míchejte 1 min. 30 sek./37°C/rychlost 2.

Přidejte zbytek surovin bez rohlíku a hněťte 2 min./ rychlost klas.

Otvorem ve víku mixovací nádoby přidejte půlku na kousky natrhaného rohlíku a zapracujte do těsta 30 sek./ rychlost klas.

Těsto vyndejte, vytvarujte dva knedlíky a dejte do předem olejem vymazané Varoma mísy, odložte stranou.

 

Omáčka s masem

Do mixovací nádoby vložte mrkev, petržel, celer a cibuli a sekejte 10 sek./rychlost 5.

Následně přidejte 50 gramů másla a restujte 5 min./120 °C/rychlost 1.

Během restování si naklepejte maso, osolte, opepřete a vložte do varného košíku. Nedávejte maso na sebe ale rozprostřete ho rovnoměrně do varného košíku.

Do mixovací nádoby vlijte vodu, přidejte nové koření, kuličky černého pepře, bobkový list, bujón a vložte košík s masem. Vařte 70 min./Varoma/rychlost 2.

Po 40 min. vaření položte na víko Varoma mísu s knedlíky a vařte v páře po dobu 30 min. Po uplynutí této doby, odložte Varoma mísu s knedlíky stranou.

Po uvaření masa do měkka vyjměte varný košíček s masem a odložte jej stranou. Odstraňte bobkový list, přidejte zakysanou smetanu a mixujte 30 sek./rychlost 10.

Omáčku provařte 5 min./90 °C/rychlost 3.

Přidejte 30 gramů másla a lehce promíchejte 30 sek./rychlost 4.

Ihned podávejte.