SVÍČKOVÁ OMÁČKA S KNEDLÍKEM
Knedlík
150 gramů mléko
1 čajová lžička cukr
0,5 kostky čerstvé droždí, čestvého
320 gramů hladká mouka, polohrubé
1 čajová lžička sůl
0,5 kus rohlík, natrhaný na kusy
1 kus vejce
Omáčka s masem
350 gramů mrkev, na čtvrtky
150 gramů petržele, kořene, na čtvrtky
150 gramů celer, na čtvrtky
1 kus cibule, na čtvrtky
80 gramů máslo
400 gramů voda
1 kostka bujón (pro 0,5 l)
500 gramů hovězího masa, rozkrojeného podél na plátky
4 kusy nové koření
20 kusů černého pepře, celého
2 kusy bobkový list, sušený, sušeného
250 gramů zakysaná smetana
1 plátek citronu, brusinky a šlehačka na ozdobu
Knedlík
Do mixovací nádoby vložte mléko, cukr a droždí a míchejte 1 min. 30 sek./37°C/rychlost 2.
Přidejte zbytek surovin bez rohlíku a hněťte 2 min./ rychlost klas.
Otvorem ve víku mixovací nádoby přidejte půlku na kousky natrhaného rohlíku a zapracujte do těsta 30 sek./ rychlost klas.
Těsto vyndejte, vytvarujte dva knedlíky a dejte do předem olejem vymazané Varoma mísy, odložte stranou.
Omáčka s masem
Do mixovací nádoby vložte mrkev, petržel, celer a cibuli a sekejte 10 sek./rychlost 5.
Následně přidejte 50 gramů másla a restujte 5 min./120 °C/rychlost 1.
Během restování si naklepejte maso, osolte, opepřete a vložte do varného košíku. Nedávejte maso na sebe ale rozprostřete ho rovnoměrně do varného košíku.
Do mixovací nádoby vlijte vodu, přidejte nové koření, kuličky černého pepře, bobkový list, bujón a vložte košík s masem. Vařte 70 min./Varoma/rychlost 2.
Po 40 min. vaření položte na víko Varoma mísu s knedlíky a vařte v páře po dobu 30 min. Po uplynutí této doby, odložte Varoma mísu s knedlíky stranou.
Po uvaření masa do měkka vyjměte varný košíček s masem a odložte jej stranou. Odstraňte bobkový list, přidejte zakysanou smetanu a mixujte 30 sek./rychlost 10.
Omáčku provařte 5 min./90 °C/rychlost 3.
Přidejte 30 gramů másla a lehce promíchejte 30 sek./rychlost 4.
Ihned podávejte.