Stroganoff - hovězí

30 g másla na smažení

500 g hovězího zadního masa nakrájeného na proužky (2 cm)

¾ lžičky soli

1 stroužek česneku

80 g šalotky, rozpůlené

250 g červené papriky nakrájené na kousky (4 cm)

200 g žampionů rozdělených na čtvrtiny

1 ½ lžičky sladké papriky

1 lžička pálivé papriky

100 g červeného vína

50 g vody

1 kostka masového vývaru (na 0,5 l)

200 g celé smetany

1 ½ lžičky kukuřičné mouky rozpuštěné v 1 lžíci vody

60 g nakládaných okurek nakrájených na plátky (3 mm)

2 špetky pepře

50 g crème fraîche

¼ svazku plocholisté petrželky, otrhané

 

Na pánvi rozehřejte máslo na smažení, oddělte hovězí proužky, přidejte je na pánev a za občasného míchání smažte 1,5 minuty. 

Přendejte do mísy, dochuťte ½ lžičky soli a dejte stranou.

Česnek a šalotku vložte do mísy a sekejte 3 sekundy / R 5.

Otvorem ve víku mixovací nádoby přidejte chilli papričky a pomocí stěrky je sekejte po dobu 2 s / R 4,5.

Přidejte 10 g másla na smažení a smažte bez odměrky 10 minut/Varoma/zpětný chod/vařečka .

Přidejte houby a opět je bez odměrky 5 minut restujte/ Varoma/zpětný chod/vařečka.

Přidejte papriku, červené víno, vodu a kostky masového bujónu a bez odměrky vařte 10 minut/ Varoma/zpětný chod/vařečka.

Přidejte plnou smetanu a rozpuštěnou kukuřičnou mouku a vařte bez odměrky 10 minut/ Varoma/zpětný chod/vařečka.

Přidejte hovězí proužky odložené stranou s omáčkou (asi 2 lžíce), okurky, ¼ lžičky soli a pepře a dvakrát promíchejte stěrkou na dně mísy. Stroganov rozdělte na talíře, ozdobte crème fraîche a petrželkou a podávejte.

K tomu se hodí knöpfli nebo rýže.

Pokud máte zažívací potíže, můžete feferonky oloupat škrabkou.