Stroganoff - hovězí
30 g másla na smažení
500 g hovězího zadního masa nakrájeného na proužky (2 cm)
¾ lžičky soli
1 stroužek česneku
80 g šalotky, rozpůlené
250 g červené papriky nakrájené na kousky (4 cm)
200 g žampionů rozdělených na čtvrtiny
1 ½ lžičky sladké papriky
1 lžička pálivé papriky
100 g červeného vína
50 g vody
1 kostka masového vývaru (na 0,5 l)
200 g celé smetany
1 ½ lžičky kukuřičné mouky rozpuštěné v 1 lžíci vody
60 g nakládaných okurek nakrájených na plátky (3 mm)
2 špetky pepře
50 g crème fraîche
¼ svazku plocholisté petrželky, otrhané
Na pánvi rozehřejte máslo na smažení, oddělte hovězí proužky, přidejte je na pánev a za občasného míchání smažte 1,5 minuty.
Přendejte do mísy, dochuťte ½ lžičky soli a dejte stranou.
Česnek a šalotku vložte do mísy a sekejte 3 sekundy / R 5.
Otvorem ve víku mixovací nádoby přidejte chilli papričky a pomocí stěrky je sekejte po dobu 2 s / R 4,5.
Přidejte 10 g másla na smažení a smažte bez odměrky 10 minut/Varoma/zpětný chod/vařečka .
Přidejte houby a opět je bez odměrky 5 minut restujte/ Varoma/zpětný chod/vařečka.
Přidejte papriku, červené víno, vodu a kostky masového bujónu a bez odměrky vařte 10 minut/ Varoma/zpětný chod/vařečka.
Přidejte plnou smetanu a rozpuštěnou kukuřičnou mouku a vařte bez odměrky 10 minut/ Varoma/zpětný chod/vařečka.
Přidejte hovězí proužky odložené stranou s omáčkou (asi 2 lžíce), okurky, ¼ lžičky soli a pepře a dvakrát promíchejte stěrkou na dně mísy. Stroganov rozdělte na talíře, ozdobte crème fraîche a petrželkou a podávejte.
K tomu se hodí knöpfli nebo rýže.
Pokud máte zažívací potíže, můžete feferonky oloupat škrabkou.