Speckknödel mit Champignonsauce - špekové knedlíky s houbovou omáčkou
Houbová omáčka
1 cibule, rozpůlená
30 g oleje
250 g žampionů rozčtvrcených na čtvrtiny
30 g mléka
15 g kukuřičné mouky
200 g smetany
½ geh. Čajová lžička kořenící pasty na zeleninový vývar, domácí výroba
nebo ½ kostky zeleninového vývaru (na 0,5 l)
150 g crème fraîche
½ svazku pažitky, v jemných ruličkách
1 čajová lžička soli
2 špetky pepře
Slaninové knedlíky a úprava
6 - 7 rohlíků (cca 300 g), den starých, nakrájených na tenké plátky (1 cm), viz Tip.
5 utržených stonků petržele
80 g cibule rozkrojené na poloviny
120 g šunky nakrájené na kostičky
25 g másla a trochu více na vymazání
220 g mléka
3 vejce
1 lžička soli
2 špetky pepře
2 špetky muškátového oříšku
500 g vody
Houbová omáčka
Cibuli vložte do mísy, sekejte 3 sekundy / R 5 a stěrkou přitlačte.
Přidejte olej a smažte 3 minuty/120 °C/R 2.
Přidejte houby a vařte je v páře bez odměrky po dobu 4 min/100 °C/zpětný chod /R 1.
Na víko míchací mísy umístěte malou misku.
Odvažte mléko a kukuřičnou mouku, rozmíchejte je dohladka a dejte stranou.
Do mísy přidejte škrob, smetanu a kořenící pastu a vařte 4 minuty při 100 °C/zpětný chod/R 1.
Přidejte crème fraîche, pažitku, sůl a pepř, míchejte 1 minutu /100 °C/zpětný chod/R 2, podle chuti dochuťte, přendejte a udržujte v teple. Míchací mísu vypláchněte.
Slaninové knedlíky a úprava
Slaninové knedlíčky vložte do mísy, nasekejte stěrkou po dobu 12 s/R 6 a přeneste.
Do mísy přidejte petržel a cibuli, sekejte 3 sekundy / rychlost 6 a stěrkou přitlačte.
Přidejte šunku Katen a máslo a vařte v páře 5 minut /120 °C/zpětný chod/R 1.
Během této doby namažte nádobu Varoma a vložte základnu.
Přidejte mléko do mísy a zahřívejte 1 min.30 s./60°C/zpětný chod/stupeň 1.
Přidejte rozdrcené rohlíky, vejce, sůl, pepř a muškátový oříšek, promíchejte stěrkou po dobu 20 s./zpětný chod/R 3.
Přendejte a znovu promíchejte stěrkou.
Míchací mísu vypláchněte.
Navlhčenýma rukama vytvarujte z těsta 16 knedlíků, vložte je do nádoby Varoma a na polici a Varoma uzavřete.
Do mísy nalijte vodu, položte na ni Varomu a vařte 20 minut/Varoma/R 1.
Varomu položte a slaninové knedlíky s houbovou omáčkou rozdělte na 4 talíře a podávejte.
Recept na knedlíky je ideální pro použití suchých rohlíků, toastů nebo baget.
Pokud je směs na knedlíky příliš měkká, vmíchejte do ní trochu strouhanky.