Speckknödel mit Champignonsauce - špekové knedlíky s houbovou omáčkou

Houbová omáčka

1 cibule, rozpůlená

30 g oleje

250 g žampionů rozčtvrcených na čtvrtiny

30 g mléka

15 g kukuřičné mouky

200 g smetany

½ geh. Čajová lžička kořenící pasty na zeleninový vývar, domácí výroba

nebo ½ kostky zeleninového vývaru (na 0,5 l)

150 g crème fraîche

½ svazku pažitky, v jemných ruličkách

1 čajová lžička soli

2 špetky pepře

 

Slaninové knedlíky a úprava

6 - 7 rohlíků (cca 300 g), den starých, nakrájených na tenké plátky (1 cm), viz Tip.

5 utržených stonků petržele

80 g cibule rozkrojené na poloviny

120 g šunky nakrájené na kostičky

25 g másla a trochu více na vymazání

220 g mléka

3 vejce

1 lžička soli

2 špetky pepře

2 špetky muškátového oříšku

500 g vody

 

Houbová omáčka

Cibuli vložte do mísy, sekejte 3 sekundy / R 5 a stěrkou přitlačte.

Přidejte olej a smažte 3 minuty/120 °C/R 2.

Přidejte houby a vařte je v páře bez odměrky po dobu 4 min/100 °C/zpětný chod /R 1.

Na víko míchací mísy umístěte malou misku.

Odvažte mléko a kukuřičnou mouku, rozmíchejte je dohladka a dejte stranou.

Do mísy přidejte škrob, smetanu a kořenící pastu a vařte 4 minuty při 100 °C/zpětný chod/R 1.

Přidejte crème fraîche, pažitku, sůl a pepř, míchejte 1 minutu /100 °C/zpětný chod/R 2, podle chuti dochuťte, přendejte a udržujte v teple. Míchací mísu vypláchněte.

 

Slaninové knedlíky a úprava

Slaninové knedlíčky vložte do mísy, nasekejte stěrkou po dobu 12 s/R 6 a přeneste.

Do mísy přidejte petržel a cibuli, sekejte 3 sekundy / rychlost 6 a stěrkou přitlačte.

Přidejte šunku Katen a máslo a vařte v páře 5 minut /120 °C/zpětný chod/R 1.

Během této doby namažte nádobu Varoma a vložte základnu.

Přidejte mléko do mísy a zahřívejte 1 min.30 s./60°C/zpětný chod/stupeň 1.

Přidejte rozdrcené rohlíky, vejce, sůl, pepř a muškátový oříšek, promíchejte stěrkou po dobu 20 s./zpětný chod/R 3.

Přendejte a znovu promíchejte stěrkou.

Míchací mísu vypláchněte.

Navlhčenýma rukama vytvarujte z těsta 16 knedlíků, vložte je do nádoby Varoma a na polici a Varoma uzavřete.

Do mísy nalijte vodu, položte na ni Varomu a vařte 20 minut/Varoma/R 1.

Varomu položte a slaninové knedlíky s houbovou omáčkou rozdělte na 4 talíře a podávejte.

 

Recept na knedlíky je ideální pro použití suchých rohlíků, toastů nebo baget.

Pokud je směs na knedlíky příliš měkká, vmíchejte do ní trochu strouhanky.