Pierogi z kapustą i grzybami

Náplň

100 g sušených hub (např. hříbků, hřibovitých)

600 g vody

500 g kysaného zelí, dobře okapaného

100 g mrkve nakrájené na kousky

50 g kořene petržele nakrájeného na kousky

120 g cibule nakrájené na kousky

30 g olivového oleje

50 g másla nakrájeného na kousky

1 ½ lžičky soli

1 lžička černého pepře, mletého

½ čajové lžičky cukru

 

Těsto

550 g celozrnné mouky a další na posypání těsta

30 g olivového oleje

300 g teplé vody a další na vaření knedlíků

sůl na vaření knedlíků

 

Náplň

Houby opláchněte pod tekoucí vodou a přendejte do mísy.

Položte misku na víko míchací nádoby a odvažte vodu.

Odstavte a nechte 30 minut namočené.

Po uplynutí této doby houby důkladně slijte přes košík, vodu z namáčení si uschovejte.

Zelí vložte do kuchyňského robotu a zpracujte při rychlosti 4 s/R 4.

Pomocí stěrky seškrábněte zelí ze stěn mísy na dno mixéru.

Do mixéru nalijte vodu, ve které se namáčely houby, na dno Varomy vložte houby, do vložky Varomy vložte mrkev a petržel, Varomu vložte do mixéru, vařte v páře 30 min/Varoma/R 1.

Vyjměte nástavec Varoma a dejte jej stranou.

Obsah míchací mísy sceďte přes koš a dejte stranou.

Cibuli vložte do mísy, přidejte olivový olej a 5 s/R 5.

Seškrábněte přísady ze stěn mísy na dno mísy a vařte bez odměrky 3 min/120 °C/R 1.

Přidejte vařenou mrkev a petržel, strouhané zelí, vařené houby, máslo, sůl, pepř a cukr a zpracovávejte 15-17 s/R4.

Stěrkou seškrábněte ingredience ze stěn na dno mísy a vařte 3 minuty/120 °C/zpětný chod/R 2 .

Obsah mísy přelijte do jiné nádoby a nechte přibližně 20 minut vychladnout.

Míchací mísu umyjte a osušte.

 

Těsto:

Do mísy nasypeme mouku, přidáme olej a vodu, uhněteme těsto /2 min.

Vyjměte těsto z mísy a vytvořte z něj kouli.

Poté těsto na pomoučené pracovní ploše rozválejte na tloušťku asi 2 mm a skleničkou vykrajujte kolečka (Ø asi 6 cm).

Do středu každého kolečka dejte vrchovatou lžičku náplně a okraje knedlíků opatrně přeložte.

V hrnci na sporáku svařte vodu se solí a po částech do ní vkládejte připravené pirohy.

Pirohy vařte 3-4 minuty, poté co vyplavou na hladinu vody, slijte je.

Zelné a houbové pirohy podávejte teplé.