Pierogi ruskie
Náplň:
25 g krupice
600 g moučných brambor, uvařených, vychladlých, nakrájených na kousky (viz tip)
500 g tvarohu nakrájeného na kousky
100 - 150 g cibule, osmažené
sůl podle chuti
černý pepř, mletý, podle chuti
Těsto
250 g teplé vody a další množství na vaření knedlíků
1 vejce
20 g oleje
560 g celozrnné mouky a další na posypání.
sůl, množství na vaření knedlíků
Náplň:
Krupici dejte do mísy, přidejte brambory a zpracujte 4 s/R 4.
Přidejte tvaroh, cibuli, sůl a pepř, promíchejte lžící na mletí 30 s/otáčky 3,5.
Přeneste do jiné nádoby a dejte stranou. Míchací mísu umyjte.
Do mísy nalijeme vodu, přidáme vejce, olej, mouku a vypracujeme těsto /1 min.
Přeneseme na pomoučenou pracovní plochu, tence rozválíme a skleněným nebo kovovým kroužkem vykrajujeme kotouče.
Do středu každého kotouče vložte náplň, okraje přitiskněte k sobě, vhoďte do osolené vroucí vody a vařte 3-4 minuty od okamžiku, kdy vyplavou na povrch.
Uvařené pirohy vyjměte děrovanou lžící.
Ruské pirohy by se měly podávat teplé, ihned po přípravě.
Pierogi ruskie - jejich název pochází z Červené Rusi (oblast východní Haliče) a neměly by se zaměňovat s Ruskem. Historicky byly oblíbené mezi Poláky žijícími na území Rusi (rusínské vojvodství Koruny Polského království, tehdy v Polsko-litevské unii a jejích hranicích). Je zajímavé, že na Ukrajině se ruské knedlíky nazývají polské knedlíky.
Těsto na pirohy lze plnit jakoukoli náplní, například masem, tvarohem, pohankovými kroupami, špenátem nebo ovocem.
Brambory na náplň je nejlepší uvařit den předem.