Křenová omáčka s uzeným masem
- 50 gramů máslo
- 50 polévkové lžíce hladká mouka
- 100 gramů křenu
- 200 ml smetany na šlehání 33%
- 500 ml vody
- sůl
- 150 gramů mléko
- 1/2 kostky čerstvé droždí
- 1 čajová lžička cukr
- 320 gramů polohrubá mouka
- 1/2 rohlík
- 1 celé vejce
- 1 čajová lžička sůl
- 500 gramů uzeného masa
- Do mixovací nádoby vložíme 150 gramů mléko + 1/2 kostky čerstvé droždí + 1 čajová lžička cukr a míchejte 1 min. 30 sek./37°C/rychlost 2
- Přidejte 320 gramů polohrubá mouka + 1 celé vejce + 1 čajová lžička sůl a hněťte Těsto /2 min.
- Otvorem ve víku přidejte natrhaný 1/2 rohlík a ještě zapracujete Těsto /30 sek.
- Z těsta vytvarujte knedlík a vložte ho do olejem vymazané varoma mísy, dejte stranou.
- Do mixovací nádoby vložte 100 gramů křenu a sekejte 20 sek./rychlost 6 - pomáhejte si stěrkou. Posekaný křen přendejte do misky a dejte stranou.
- Do mixovací nádoby vložte 50 gramů máslo a rozpusťte 3 min./100°C/rychlost 2
- Přidejte 50 polévkové lžíce hladká mouka a zasmažte s máslem 3 min./100°C/rychlost 2. Přidejte vodu a sůl.
- Do varoma košíčku naskládejte 500 gramů uzeného masa nakrájené na plátky a vložte do mixovací nádoby.
- Mixovací nádobu uzavřete a nasaďte varoma mísu s knedlíkem dejte vařit 30 min./Varoma/rychlost 2
- Po dovaření vyndejte košík s masem, knedlík a dejte stranou.
- Do omáčky přidejte 200 ml smetany na šlehání 33% a vařte 10 min./90°C/rychlost 2
- Přidejte křen a vařte 3 min./90°C/rychlost 2 - po dovaření omáčku rozmixujte dle chuti dosolte.