Indické máslové kuře + NAAN na pánvi - jednoduchý recept od Majkla

Ingredience pro kuřecí marinování:

1 kg vykostěných kuřecích prsou nakrájených na kousky

6 velkých lžící bílého jogurtu

1 citron

4 stroužky česneku

2 PL strouhaného čerstvého zázvoru

1/2 PL garam masala

1/2 PL pikantního chilli prášku nebo pálivé papriky

1/2 PL soli

 

Vše promícháme a necháme chvilku marinovat.

Poté poklademe na mřížku, kterou jsme si dali na plech.

Troubu si předehřejeme na 250°C, na gril - horní ohřev.

Grilujeme 15 minut.

 

 

 

Ingredience na omáčku:

6 velkých rajčat nebo 500 g rajčatové šťávy  - rozsekat

1 feferonka -rozsekat

1 cibule -rozsekat

3 PL ghí

2 PL kešu mouky (mletá kešu)

1 PL rajčatového protlaku

1 ČL mletého pískavice řecké

1 ČL garam masala

1 PL cukru

1 ČL kořeněného chilli prášku

1 hřebíček uzemněný

1 ČL mletého koriandru

1 PL grilovací směsi Tandoori

6 zelených kardamonů

2 černé kardamony

100 ml smetany nasekané čerstvé koriandro

 

Vše rozsekat včetně koření, nesmí být žádné kousky.

Vše zvlášť.

Do hrnce dáme ghí, přidáme kardamom, cibuli, česnek se zázvorem, garam masala, cukr, papriku, hřebíček, řecké semeno, rajčatové pyré + protlak, mezitím grilujeme kuře.

Pak přidáme zbytek všech surovin (bez šlehačky) a vaříme pod poklicí cca 15 minut. Vložíme k omáčce kuře včetně výpeku, která nám stekl do pekáče.

Pokud se nám zdá omáčka řídká přidáme ještě 1-2 PL kešu mouky.

Přidáme šlehačku + ghí.

Na malém plameni vaříme ještě 10 minut

 

 

 

Ingredience na domácí chléb naan:

500 (+100) gramů hladké mouky (množství závisí na tom, jak tekutý je váš jogurt)

375 bílý jogurt

1 PL prášku do pečiva

1,5 čajové lžičky soli

Česnek a černý sezam na ozdobu

 

Vytvoříme těsto, necháme kynout, poté rozdělíme na dílky a lehce rozválíme.

Rozdrtíme česnek, sezam, a budeme válečkem zatlačovat do těsta.

Výška těsta cca 3-4 mm.

Dámě na suchou pánev (střední oheň), přiklopíme pokličkou, aby se vytvořila pára, necháme cca 1-1,5 minuty a až se začnou dělat bublinky naan otočíme, a lehce budeme na chléb z vrchu tlačit utěrkou -4-5x, poté opět přiklopíme pokličkou. Druhou stranu budeme dělat cca 0,5 minuty (ať se nám nespálí česnek, který máme na té straně). Po vyndání z pánvičky ihned potřeme ghí (máslem).