HOVĚZÍ STROGANOV

Hovězí plátky

600 g hovězích plátků, pokrájených na proužky cca 1cmx3cm

1/4 ČL černého pepře, celého

1 PL oleje, na smažení

1/4 ČL soli

250 g vody

 

Omáčka

100 g cibule, pokrájené na půlky

1 PL oleje, na smažení

250 g žampiónů, na čtvrtky

1 kostka hovězího vývaru v kostce, nebo domácího

20 g rajčatového pyré

1 PL hořčice, kremžské

1/2 ČL soli, plus trochu navíc

100 g zakysané smetany

1 a 1/2 ČL sladké papriky

1/2 ČL pálivé papriky

1 PL mouky hladké

100 g nakládaných okurek, na plátky

 

Hovězí plátek

Proužky hovězího masa okořeňte černým pepřem.

Rozpalte pánev, nalijte na ni olej na smažení a přidejte proužky hovězího masa.

Lehce ho ze všech stran osmahněte.

Pravděpodobně budete muset maso smažit po dávkách.

Během smažení maso osolte.

Jakmile je maso osmahnuté ze všech stran, přendejte ho do mísy a uložte stranou.

Proužky by měly být "rare" (nepropečené).

Opatrně nalijte do pánve vodu, abyste rozpustili zbytky ze smažení, přiveďte k varu, vše přendejte do mísy a dejte stranou.

 
Omáčka

Do mixovací nádoby vložte cibuli a sekejte 3 vteřiny/R 5.

Přidejte olej na smažení a vařte 5 minut/Varoma/R 1.

Přidejte žampiony a vařte 4 minuty/Varoma/zpětný chod/R 1.

Do mixovací nádoby přidejte připravenou vodu z pánve (všechno dobré z masa v ní zůstalo), kostku vývaru, rajčatové pyré, hořčici a 1/2 čajové lžičky soli a vařte 4 minuty/100°C/ zpětný chod /R 1.

Mezitím v jiné misce smíchejte zakysanou smetanu, oba druhy paprik a mouku.

Vzniklou směs přendejte do mixovací nádoby a vařte 1 minutu/100°C/ zpětný chod /R 1.

Přidejte proužky hovězího masa, okurky a ohřívejte 1 minutu/90°C/ zpětný chod /R 1. 

Pomáhejte si přitom stěrkou.

Podávejte s knedlíky, brambory, rýží nebo těstovinami.

 

TIP

tradičně se Stroganov připravuje z hovězí svíčkové, ovšem vzhledem k minutkové úpravě klidně použijte i nízký roštěnec, flank steak, případně i uleželá části kýty nebo plece