GOŁĄBKI- ROLADKI
Koření
1 celé vejce
1 cibule
500 gramů mletého krůtího masa
8 listů spařeného zelí
100 gramů rýže
1/4 pepře
8 plátků krůtích prsou
Do mixéru nalijte 500 ml vody, do koše přidejte rýži, vařte 20 minut při 100 °C/otáčkách za minutu.
Vyjměte z mixéru, nechte vychladnout, do mixéru přidejte cibuli a papriku a zpracovávejte 2 sekundy při rychlosti 5.
Přidejte mleté maso, uvařenou rýži, vejce a koření podle chuti (moje je koření na mleté maso, sůl a pepř).
Vše mixujte dohromady 1 min/blok mixéru/těsto.
Tenké plátky krůtích prsou nakrájejte, okořeňte je [moje je sůl a červená paprika].
Já si to usnadňuji a zelí ohřívám v mikrovlnné troubě, konkrétně odstraním hlávky, nastavím mikrovlnku na nejvyšší teplotu a 5 minut vařím v páře, zkontroluji, zda se dají listy stáhnout, stáhnu je a vložím zpět na 5 minut.
Postup opakuju, dokud nezískám tolik listů, kolik potřebuju.
Zbytek zelí jsem použila na bigosiku.
Opařený zelný list přeložím napůl, vyříznu tvrdou část, na ni dám lžíci mletého masa s rýží a sroluju.
Maso zabalíme do nalámaného plátku prsíček, pomocí párátka opečeme na olivovém oleji, vložíme do pekáče, podlijeme vodou a přidáme kostku bujónu, vložíme do trouby, pečeme 60 minut při 180 stupních a pochutnáme si.
TIPY
Rýži lze vařit tradičně v sáčku v osolené vodě.
Do mletého masa nemusíte přidávat papriku, je to věc chuti a je výborné i bez ní.
Místo prsíček lze samozřejmě použít i jiné druhy masa, například šunku.
Na mleté maso nemusíte používat ani krůtí, jak to dělám já z dietních důvodů.