GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA

500 g mletého masa

500 g bílého zelí nakrájeného na kousky

100 g mrkve, oloupané, nakrájené na kousky

120 g cibule, nakrájené na půlkolečka

700 g vody

30 g másla

1 sáček vařené rýže

1 vejce

4-5 lžic strouhanky

Rajčatová omáčka:

Cibule: 80 g cibule rozkrojené na polovinu

1 stroužek česneku (nepovinné)

30 g másla

600 g čerstvých nebo konzervovaných rajčat (bez slupky)

nebo 500 g kuřecího vývaru a 100 g rajčatového protlaku

sůl, pepř podle chuti

1 lžička bramborové mouky

1/2 lžičky cukru

 

Do mísy dáme mrkev a cibuli, rozdrobíme 5s/ot.5. 

Dusíme 4 min/varoma/ot.1.

Přidáme zelí a rozdrobíme 10-12s/ot.4.

Přidáme mleté maso, uvařenou rýži, sůl, pepř, vejce, strouhanku. 

Promícháme mlýnkem na maso 30 s/obrácená rychlost/ot.3-4.

Z připravené směsi vytvarujeme řízky a položíme na Varomu. 

Do mixovací nádoby nalijte 700 g vody, přidejte nástavec Varoma, vařte v páře přibližně 40 min/varoma/ot.1. 

Vyjměte nástavec Varoma a vyprázdněte mixovací nádobu.

 

Rajčatová omáčka: Do mixovací nádoby přidejte cibuli a česnek, rozmělněte 4s/ot.5. 

Zbytky ze stěn mixovací nádoby seškrábněte lžící. 

Přidejte máslo, vařte 3 minuty/Varoma/otáčky 1. 

Přidejte rajčata, mixujte 30 otáček/otáčky 9nebo7. 

Přidejte 500 g drůbežího vývaru a rajčatového protlaku, koření, mouku a cukr. 

Vaříme 12 min/ 100 C/ot.2, 

Hotové plněné zelí podáváme přelité rajčatovou omáčkou.