FASOLKA PO BRETOŃSKU

40 g cibule (nadrobno)

20 g oleje

1 stroužek česneku

130 g dušené slaniny, uzené, (nakrájené na kostičky)

160 g vepřové uzeniny, uzené, (nakrájené na kostičky)

300 g vepřového masa (nakrájeného na kostky)

3 kuličky nového koření

2 bobkové listy, sušené

1 kostka vývaru (já používám 1 vrchovatou lžičku vegety)

250 g fazolí Jasiek, suchých, (namočit před vařením: 8-10 h)

750 g vody

90 g rajčatového koncentrátu (nebo 70 g koncentrátu + 20 g kečupu)

1 lžička černého pepře, mletého, (plochý)

1 čajová lžička majoránky, sušená, (plochá)

1,5 čajové lžičky sladké papriky, mleté

0,5 čajové lžičky soli, jemné

 

1. Podusíme mletou cibuli, olej a stroužek česneku: 1.

2. Přidáme slaninu, klobásu, maso a dusíme: 3 min / 120 stupňů / ot. 1.

3. Poté přidáme nové koření, bobkové listy, zeleninu, fazole a vodu. Místo odměrky vložíme košík a dusíme: Vložíme do hrnce a přidáme hrnec. 3. 60 minut / 100 stupňů / obrácený chod / otáčky za minutu Míchejte.

4. Přidáme koncentrát, pepř, majoránku, papriku a sůl - důkladně promícháme lopatkou a vaříme: Vložte do hrnce, přidejte koření a vařte: 5min. / 100 stupňů / zpětné otáčení / otáčky za minutu Míchání

 

TIPY

Rajčatový protlak lze smíchat s kečupem v následujícím poměru: 70 g koncentrátu + 20 g kečupu.

 

Před přípravou pokrmu namočte 250 g fazolí na 8-10 hodin[/b].

 

 

Když to chci udělat rychle...

2 konzervy bílých fazolí, horká voda, 20 minut / 95 °C

Nepřidávejte sůl ! Maso osmahnu na pánvi s cibulí.