FASOLKA PO BRETOŃSKU
40 g cibule (nadrobno)
20 g oleje
1 stroužek česneku
130 g dušené slaniny, uzené, (nakrájené na kostičky)
160 g vepřové uzeniny, uzené, (nakrájené na kostičky)
300 g vepřového masa (nakrájeného na kostky)
3 kuličky nového koření
2 bobkové listy, sušené
1 kostka vývaru (já používám 1 vrchovatou lžičku vegety)
250 g fazolí Jasiek, suchých, (namočit před vařením: 8-10 h)
750 g vody
90 g rajčatového koncentrátu (nebo 70 g koncentrátu + 20 g kečupu)
1 lžička černého pepře, mletého, (plochý)
1 čajová lžička majoránky, sušená, (plochá)
1,5 čajové lžičky sladké papriky, mleté
0,5 čajové lžičky soli, jemné
1. Podusíme mletou cibuli, olej a stroužek česneku: 1.
2. Přidáme slaninu, klobásu, maso a dusíme: 3 min / 120 stupňů / ot. 1.
3. Poté přidáme nové koření, bobkové listy, zeleninu, fazole a vodu. Místo odměrky vložíme košík a dusíme: Vložíme do hrnce a přidáme hrnec. 3. 60 minut / 100 stupňů / obrácený chod / otáčky za minutu Míchejte.
4. Přidáme koncentrát, pepř, majoránku, papriku a sůl - důkladně promícháme lopatkou a vaříme: Vložte do hrnce, přidejte koření a vařte: 5min. / 100 stupňů / zpětné otáčení / otáčky za minutu Míchání
TIPY
Rajčatový protlak lze smíchat s kečupem v následujícím poměru: 70 g koncentrátu + 20 g kečupu.
Před přípravou pokrmu namočte 250 g fazolí na 8-10 hodin[/b].
Když to chci udělat rychle...
2 konzervy bílých fazolí, horká voda, 20 minut / 95 °C
Nepřidávejte sůl ! Maso osmahnu na pánvi s cibulí.