Falafel

  • 500 gramů bílé cizrny, suché, ne konzervované
  • 50 gramů cibule, napůl
  • 2 snítky čerstvé petrželky
  • 4 stroužky česneku
  • 25 gramů hladké mouky
  • 1 ½ čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička kmínu, mletého
  • 1 čajová lžička pepře černého, mletého
  • 1 snítka koriandru, čerstvého, nebo 1 čajová lžička mletého
  • olej na smažení

 

 

Na víko uzavřené mixovací nádoby položte mísu, vložte do ní cizrnu a zalijte vodou. Nechte máčet přes noc. Poté slijte přes varný košík a cizrnu dobře propláchněte vodou.

Do mixovací nádoby vložte cibuli, petrželku, česnek a sekejte 10 sek/rychlost 7.

Přidejte namočenou cizrnu a mixujte 1 min/rychlost 4. Setřete stěrkou ze stěn nádoby a sekejte 30 sek/rychlost 5.

Přidejte mouku, sůl, kmín, pepř a koriandr a mixujte 30 sek/rychlost 4, pomáhejte si stěrkou otvorem ve víku.  Nasekanou směs přendejte do mísy, zakryjte fólií a nechte hodinu uležet.

Mokrýma rukama tvarujte šišky o délce cca 5 cm a na oleji osmažte.

Nechte odkapat olej a podávejte.


 

Tipy a triky

Před smažením obalte v sezamu. 

Jako omáčka se výborně hodí tzatziki.

Pokud hmota nedrží pohromadě, přidejte jedno vejce.