Falafel
- 500 gramů bílé cizrny, suché, ne konzervované
- 50 gramů cibule, napůl
- 2 snítky čerstvé petrželky
- 4 stroužky česneku
- 25 gramů hladké mouky
- 1 ½ čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička kmínu, mletého
- 1 čajová lžička pepře černého, mletého
- 1 snítka koriandru, čerstvého, nebo 1 čajová lžička mletého
- olej na smažení
Na víko uzavřené mixovací nádoby položte mísu, vložte do ní cizrnu a zalijte vodou. Nechte máčet přes noc. Poté slijte přes varný košík a cizrnu dobře propláchněte vodou.
Do mixovací nádoby vložte cibuli, petrželku, česnek a sekejte 10 sek/rychlost 7.
Přidejte namočenou cizrnu a mixujte 1 min/rychlost 4. Setřete stěrkou ze stěn nádoby a sekejte 30 sek/rychlost 5.
Přidejte mouku, sůl, kmín, pepř a koriandr a mixujte 30 sek/rychlost 4, pomáhejte si stěrkou otvorem ve víku. Nasekanou směs přendejte do mísy, zakryjte fólií a nechte hodinu uležet.
Mokrýma rukama tvarujte šišky o délce cca 5 cm a na oleji osmažte.
Nechte odkapat olej a podávejte.
Tipy a triky
Před smažením obalte v sezamu.
Jako omáčka se výborně hodí tzatziki.
Pokud hmota nedrží pohromadě, přidejte jedno vejce.