Čevapčiči s tzatziki

 

Čas přípravy 10min

Celkový čas 30min

Počet porcí 15 kusů

 

Tzatziki

  • 1 - 2 stroužky česneku, dle chuti
  • 200 - 250 gramů salátových okurek, neoloupaných, na kousky
  • 150 - 200 gramů bílého jogurtu, řeckého
  • ½ čajové lžičky soli
  • ½ čajové lžičky pepře, černého, mletého

 

 

Čevapčiči

  • 80 - 100 gramů cibule, napůl
  • 2 stroužky česneku
  • 500 gramů hovězího masa, mletého
  • 1 čajová lžička červené papriky, sladké, mleté
  • 1 čajová lžička soli
  • ½ čajové lžičky pepře, černého, mletého
  • 10 gramů olivového oleje

 

Tzatziki

Do mixovací nádoby vložte česnek a sekejte 3 sek/rychlost 7.

Přidejte okurky a sekejte 4 sek/rychlost 4. Přendejte okurky do varného košíku a pomocí stěrky z nich vymačkejte přebytečnou šťávu.

Vraťte okurky do mixovací nádoby, přidejte jogurt, sůl, pepř a míchejte 5 sek/rychlost 3.5. Přendejte do misky a nechte chladit v chladničce.

 

 

Čevapčiči

Do mixovací nádoby vložte cibuli, česnek a sekejte 5 sek/rychlost 5.

Přidejte maso, papriku, sůl, pepř, olivový olej a míchejte 15 sek/rychlost 3. Z masa vytvořte asi 3 cm široké válečky a napíchejte je na špejle, položte na gril a pečte do zlatova (přibližně 4-5 min. z každé strany).

Podávejte čevapčiči společně s vychlazenými tzatziky.

 


 

Tipy a triky

  • Maso můžete koupit v kuse a rozmixovat dle následujících instrukcí. Nakrájejte maso na kousky o velikosti asi 3 cm x 3 cm, odstraňte tuk a blány. Kousky masa rovnoměrně rozložte na tác tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Vložte do mrazničky na přibližně 60 minut. V případě zmrazeného masa je nutno jej částečně rozmrazit. Do mixovací nádoby vložte 250 gramů masa a melte 8-15 sek./rychlost 6-7, podle druhu masa a požadované konzistence, přendejte do misky a opakujte vše s druhou polovinou masa.
  • DŮLEŽITÉ: do mixovací nádoby není dovoleno vkládat zmrazené maso přímo z mrazáku v jednom velkém kuse, mohly by se poškodit mixovací nože. Maso musí být lehce rozmrazené a nakrájené na menší kousky.
  • Měkké maso, např. krůtí, kuřecí nebo svíčková není potřeba předem mrazit a je možné je mixovat kratší dobu a při nižších otáčkách, např. při rychlosti 6.
  • Maso je nutno důkladně očistit od blan a tuku, v opačném případě se tyto mohou usadit na nožích.