Butter Chicken + Tikka pasta

500 g kuřecích prsou nakrájených na kostky (2-3 cm)
100 g pasty tikka (viz tip)
40 g ghí (viz tip)
150 g cibule rozčtvrcené na čtvrtiny
20 g čerstvého zázvoru, oloupaného, nakrájeného na plátky (2 mm)
10 g čerstvého koriandru, natrhaného
3 stroužky česneku
2 zelené chilli papričky, čerstvé, rozpůlené, případně zbavené semínek
1 lžička soli
2 lžičky mletého kmínu
2 lžičky mletého koriandru
½ lžičky mleté kurkumy
100 g vody
70 g rajčatového protlaku
500 g smetany
 
Na víko míchací mísy nasaďte misku, odvažte do ní kuřecí prsa a pastu tikka, dobře promíchejte a dejte stranou.
Do mísy přidejte ghí a zahřívejte 1 minutu/chuť/rychlost 1.
Přidejte cibuli, zázvor, čerstvý koriandr, česnek a chilli, 10 sekund sekejte rychlostí 5 a přitlačte stěrkou.
Cibulovou směs restujte 5 minut /ochucení/ stupeň 2.
Přidejte sůl, kmín, mletý koriandr a kurkumu a restujte 3 minuty/ochucení/stupeň 2.
Přidejte vodu a vařte 5 minut/chuť/stupeň 1.
Přidejte marinovaná kuřecí prsa, rajčatový protlak a smetanu a vařte 20 minut při 100 °C//úrovni . Podávejte horké s indickým chlebem nebo rýží.
 
Toto oblíbené jemné kari se připravuje rychle a je vynikajícím pokrmem po práci s rýží nebo chlebem naan.
Recepty na pastu tikka a ghí najdete na webu Cookidoo®.
Čím déle se kuře marinuje, tím je aromatičtější.
 
 
pastu tikka
40 g semen koriandru
40 g semen kmínu
5 - 6 červených chilli papriček, sušených (např. kašmírských), podle chuti
1 lžička růžového pepře
50 g čerstvého koriandru, listy a stonky
100 g stroužků česneku
100 g čerstvého zázvoru, oloupaného, nakrájeného na plátky (2 mm)
220 g rostlinného oleje a trochu více na uskladnění
100 g vody
100 g citronové šťávy
30 g soli
50 g smažené cibule
140 g rajčatového protlaku
1 lžička mleté kurkumy
1 lžička chilli
1 lžička garam masaly (viz tip)
 
Do mísy dejte semínka koriandru, kmín, chilli papričku a pepř, opékejte 5 minut/ochucení/stupeň 1, vložte odměrku a sekejte 1 minutu/stupeň 8.
Přidejte čerstvý koriandr, česnek, zázvor a olej, sekejte 1 minutu/stupeň 10 a stěrkou přitlačte.
Přidejte vodu, citronovou šťávu, sůl, cibuli, rajčatový protlak, kurkumu, chilli a garam masalu a vařte 45 minut/80 °C/úroveň 2.
Ještě horké naplňte do šroubovacích sklenic, zalijte tenkou vrstvou oleje, uzavřete a nechte vychladnout. Pastu tikka uchovávejte v lednici, dokud nebude připravena k použití.

500 g kuřecích prsou nakrájených na kostky (2-3 cm)

100 g pasty tikka (viz tip)

40 g ghí (viz tip)

150 g cibule rozčtvrcené na čtvrtiny

20 g čerstvého zázvoru, oloupaného, nakrájeného na plátky (2 mm)

10 g čerstvého koriandru, natrhaného

3 stroužky česneku

2 zelené chilli papričky, čerstvé, rozpůlené, případně zbavené semínek

1 lžička soli

2 lžičky mletého kmínu

2 lžičky mletého koriandru

½ lžičky mleté kurkumy

100 g vody

70 g rajčatového protlaku

500 g smetany

 

Na víko míchací mísy nasaďte misku, odvažte do ní kuřecí prsa a pastu tikka, dobře promíchejte a dejte stranou.

Do mísy přidejte ghí a zahřívejte 1 minutu/chuť/rychlost 1.

Přidejte cibuli, zázvor, čerstvý koriandr, česnek a chilli, 10 sekund sekejte rychlostí 5 a přitlačte stěrkou.

Cibulovou směs restujte 5 minut /ochucení/ stupeň 2.

Přidejte sůl, kmín, mletý koriandr a kurkumu a restujte 3 minuty/ochucení/stupeň 2.

Přidejte vodu a vařte 5 minut/chuť/stupeň 1.

Přidejte marinovaná kuřecí prsa, rajčatový protlak a smetanu a vařte 20 minut při 100 °C//úrovni . Podávejte horké s indickým chlebem nebo rýží.

 

Toto oblíbené jemné kari se připravuje rychle a je vynikajícím pokrmem po práci s rýží nebo chlebem naan.

Recepty na pastu tikka a ghí najdete na webu Cookidoo®.

Čím déle se kuře marinuje, tím je aromatičtější.

 

 

pastu tikka

40 g semen koriandru

40 g semen kmínu

5 - 6 červených chilli papriček, sušených (např. kašmírských), podle chuti

1 lžička růžového pepře

50 g čerstvého koriandru, listy a stonky

100 g stroužků česneku

100 g čerstvého zázvoru, oloupaného, nakrájeného na plátky (2 mm)

220 g rostlinného oleje a trochu více na uskladnění

100 g vody

100 g citronové šťávy

30 g soli

50 g smažené cibule

140 g rajčatového protlaku

1 lžička mleté kurkumy

1 lžička chilli

1 lžička garam masaly (viz tip)

 

Do mísy dejte semínka koriandru, kmín, chilli papričku a pepř, opékejte 5 minut/ochucení/stupeň 1, vložte odměrku a sekejte 1 minutu/stupeň 8.

Přidejte čerstvý koriandr, česnek, zázvor a olej, sekejte 1 minutu/stupeň 10 a stěrkou přitlačte.

Přidejte vodu, citronovou šťávu, sůl, cibuli, rajčatový protlak, kurkumu, chilli a garam masalu a vařte 45 minut/80 °C/úroveň 2.

Ještě horké naplňte do šroubovacích sklenic, zalijte tenkou vrstvou oleje, uzavřete a nechte vychladnout. Pastu tikka uchovávejte v lednici, dokud nebude připravena k použití.