Bigos
400 g kysaného zelí, scezeného z marinády
400 g bílého zelí nakrájeného na 5 cm kostky
100 g cibule nakrájené na poloviny
50 g mrkve nakrájené na kousky
40 g kořene petržele, nakrájeného na kousky
40 g kořene celeru nakrájeného na kousky
30 g řepkového oleje
800 g vody
1 čajová lžička koncentrátu masového vývaru, vyrobeného v TM
nebo 1 kostka masového bujónu (na 0,5 l), rozdrcená
45 g rajčatového koncentrátu
35 - 40 g sušených švestek bez pecek, rozkrojených na poloviny
10 - 20 g sušených hub
4 zrnka nového koření
2 bobkové listy, sušené
2 jalovcové bobule, rozdrcené
200 g vepřového masa (např. šunky), nakrájeného na kostky o velikosti přibližně 1,5-2 cm.
200 g uzené vepřové klobásy (např. Śląska nebo Toruńska), nakrájené na půlkolečka
200 g uzené slaniny bez kůže a kostí, nakrájené na přibližně 1 cm velké kostky
sůl podle chuti
Černý pepř, mletý, podle chuti
½ lžičky mletého kmínu
½ čajové lžičky koriandru, mletého
1/2 - 1 čajová lžička bílého hořčičného semínka
½ - 1 plochá lžička česneku, granulovaného
½ - 1 čajová lžička libečku, sušeného
½ lžičky mleté pálivé papriky (volitelně)
Na víko míchací mísy nasaďte košík a odvažte do něj 400 g kysaného zelí.
Vyjměte koš a propláchněte kysané zelí pod tekoucí studenou vodou.
Důkladně je osušte a nakrájejte na 3-4 cm velké kousky, které dejte stranou.
200 g bílého zelí vložte do mixéru a zpracujte 3 s/R 5.
Přeneste je do jiné mísy a dejte stranou.
Zbylých 200 g bílého zelí vložte do kuchyňského robotu a zpracujte 3 s/R 5.
Přendejte do mísy s nakrouhaným zelím a dejte stranou.
Cibuli, mrkev, kořen petržele, kořen celeru a olej vložte do mísy a sekejte 3 s/R 5.
Stěrkou seškrábněte ingredience ze stěn pánve na dno mísy, vařte 6 min/120 °C/R 1.
Přidejte propláchnuté kysané zelí, vodu, masový vývar, rajčatový protlak, sušené švestky, sušené houby, nové koření, bobkové listy a jalovcové bobule.
Umístěte spodní část nástavce Varoma a rovnoměrně do ní rozložte vepřové maso, klobásu a slaninu, vařte v páře 30 minut/Varoma/zpětný chod /R1.
Vyjměte Varoma a dejte jej stranou.
Do mísy přidejte nakrouhané bílé zelí, sůl, pepř, kmín, koriandr, hořčici, česnek, libeček a pálivou papriku.
Znovu nasaďte nástavec Varoma, napařujte 30 minut/Varoma/zpětný chod /R1.
Přeneste obsah mísy a spodní část nástavce Varoma do hrnce a vše důkladně promíchejte stěrkou. Bigos podávejte horký, obložený chlebem.
Bigos je nejchutnější ohřátý, proto je nejlepší připravit ho den předem.