Bigos

400 g kysaného zelí, scezeného z marinády

400 g bílého zelí nakrájeného na 5 cm kostky

100 g cibule nakrájené na poloviny

50 g mrkve nakrájené na kousky

40 g kořene petržele, nakrájeného na kousky

40 g kořene celeru nakrájeného na kousky

30 g řepkového oleje

800 g vody

1 čajová lžička koncentrátu masového vývaru, vyrobeného v TM

nebo 1 kostka masového bujónu (na 0,5 l), rozdrcená

45 g rajčatového koncentrátu

35 - 40 g sušených švestek bez pecek, rozkrojených na poloviny

10 - 20 g sušených hub

4 zrnka nového koření

2 bobkové listy, sušené

2 jalovcové bobule, rozdrcené

200 g vepřového masa (např. šunky), nakrájeného na kostky o velikosti přibližně 1,5-2 cm.

200 g uzené vepřové klobásy (např. Śląska nebo Toruńska), nakrájené na půlkolečka

200 g uzené slaniny bez kůže a kostí, nakrájené na přibližně 1 cm velké kostky

sůl podle chuti

Černý pepř, mletý, podle chuti

½ lžičky mletého kmínu

½ čajové lžičky koriandru, mletého

1/2 - 1 čajová lžička bílého hořčičného semínka

½ - 1 plochá lžička česneku, granulovaného

½ - 1 čajová lžička libečku, sušeného

½ lžičky mleté pálivé papriky (volitelně)

 

Na víko míchací mísy nasaďte košík a odvažte do něj 400 g kysaného zelí.

Vyjměte koš a propláchněte kysané zelí pod tekoucí studenou vodou.

Důkladně je osušte a nakrájejte na 3-4 cm velké kousky, které dejte stranou.

200 g bílého zelí vložte do mixéru a zpracujte 3 s/R 5.

Přeneste je do jiné mísy a dejte stranou.

Zbylých 200 g bílého zelí vložte do kuchyňského robotu a zpracujte 3 s/R 5.

Přendejte do mísy s nakrouhaným zelím a dejte stranou.

Cibuli, mrkev, kořen petržele, kořen celeru a olej vložte do mísy a sekejte 3 s/R 5.

Stěrkou seškrábněte ingredience ze stěn pánve na dno mísy, vařte 6 min/120 °C/R 1.

Přidejte propláchnuté kysané zelí, vodu, masový vývar, rajčatový protlak, sušené švestky, sušené houby, nové koření, bobkové listy a jalovcové bobule.

 

Umístěte spodní část nástavce Varoma a rovnoměrně do ní rozložte vepřové maso, klobásu a slaninu, vařte v páře 30 minut/Varoma/zpětný chod /R1.

Vyjměte Varoma a dejte jej stranou.

Do mísy přidejte nakrouhané bílé zelí, sůl, pepř, kmín, koriandr, hořčici, česnek, libeček a pálivou papriku.

Znovu nasaďte nástavec Varoma, napařujte 30 minut/Varoma/zpětný chod /R1.

Přeneste obsah mísy a spodní část nástavce Varoma do hrnce a vše důkladně promíchejte stěrkou. Bigos podávejte horký, obložený chlebem.

 

Bigos je nejchutnější ohřátý, proto je nejlepší připravit ho den předem.