Masové kuličky z hovězího a slaniny s pivní omáčkou
Masové koule
2 plátky krájeného chleba
100 ml mléka
1 kg mletého hovězího a vepřového masa
250 g slaniny
75 g másla nakrájeného při pokojové teplotě
1 ČL kmínu
1 ČL sladké papriky
1 ČL kari
1 ČL cibulového prášku
1/2 čajové lžičky skořice
1 ČL sůl
špetku pepře
2 vejce
2 PL mouky
mouka na obalení masových kuliček
olej na smažení
salsa
50 g extra panenského olivového oleje
1 pórek
100 g červené papriky
100 g zeleného pepře
2 stroužky česneku
Cibule 1 / 2
Mrkev 2
1 plechovka vašeho oblíbeného piva (330 ml)
1 / 2 ČL soli
špetku pepře
Masové koule
Začneme namočením nakrájeného chleba do mléka.
Ve velké míse smícháme maso s kořením, máslem, vejci, moukou a namočeným chlebem.
Rukama dobře propracujem, dokud se vše dobře nespojí.
Vytvarujeme masové kuličky a poprášíme je moukou. Pokládáme je na tác.
V nepřilnavé pánvi je na vysoké teplotě z každé strany dobře opečte. Zvenku by měly být zlaté, ale uvnitř stále syrové. Odložíme je.
Salsa
Do velmi velkého hrnce dáme na dno olivový olej a na mírném ohni osmahneme zeleninu, dokud není dobře zlatavá.
Přidejte odložené karbanátky a přidejte pivo spolu se solí a pepřem.
Vařte na mírném ohni 45 minut a v polovině je otočte.
Pokud chceme, můžeme omáčku rozdrtit mixérem nebo v termomixu 1 minuta, rychlost 8.