Masové kuličky z hovězího a slaniny s pivní omáčkou

Masové koule

2 plátky krájeného chleba

100 ml mléka

1 kg mletého hovězího a vepřového masa

250 g slaniny

75 g másla nakrájeného při pokojové teplotě

1 ČL kmínu

1 ČL sladké papriky

1 ČL kari

1 ČL cibulového prášku

1/2 čajové lžičky skořice

1 ČL sůl

špetku pepře

2 vejce

2 PL mouky

mouka na obalení masových kuliček

olej na smažení

 

salsa

50 g extra panenského olivového oleje

1 pórek

100 g červené papriky

100 g zeleného pepře

2 stroužky česneku

Cibule 1 / 2

Mrkev 2

1 plechovka vašeho oblíbeného piva (330 ml)

1 / 2 ČL soli

špetku pepře

 

 

Masové koule

Začneme namočením nakrájeného chleba do mléka.

Ve velké míse smícháme maso s kořením, máslem, vejci, moukou a namočeným chlebem.

Rukama dobře propracujem, dokud se vše dobře nespojí.

Vytvarujeme masové kuličky a poprášíme je moukou. Pokládáme je na tác.

V nepřilnavé pánvi je na vysoké teplotě z každé strany dobře opečte. Zvenku by měly být zlaté, ale uvnitř stále syrové. Odložíme je.

 

Salsa

Do velmi velkého hrnce dáme na dno olivový olej a na mírném ohni osmahneme zeleninu, dokud není dobře zlatavá.

Přidejte odložené karbanátky a přidejte pivo spolu se solí a pepřem.

Vařte na mírném ohni 45 minut a v polovině je otočte.

Pokud chceme, můžeme omáčku rozdrtit mixérem nebo v termomixu 1 minuta, rychlost 8.