Pečené rozmáčklé brambory s parmazánem

brambory (menší nové ) 700 g

extra virgin olivový olej 1/4 hrnku

koření (oblíbená směs koření s bylinkami)

strouhaný parmazán 30 g

Ideální směs koření na brambory obsahuje sůl, pepř, sušený česnek a bylinky, jako je šalvěj, rozmarýn, tymián a bobkový list. Pokud nemáte po ruce sušenou směs, klidně použijte čerstvé bylinky a česnek. Troška chilli zase dodá říz...

 

Troubu předehřejte na 190–200 ˚C.

Brambory ve slupce očistěte, ale neloupejte a vařte v osolené vodě asi 15–20 minut. Vodu slijte a brambory nechte minutu až dvě oschnout.

Plech na pečení potřete olivovým olejem a pokropte jím i brambory. Plochým koncem šťouchadla na bramborovou kaši každou bramboru jemně rozmáčkněte na placku (opatrně, aby se nerozpadla). Placičky pokropte olivovým olejem a posypejte kořenicí směsí.

Pečte v troubě asi 40 minut, až budou brambory zlatavé a křupavé na okrajích. Placičky obraťte, pokapejte dalším olejem a posypte kořením. Pečte dalších asi 20 minut.

Plech vyndejte z trouby, brambory zasypte nastrouhaným parmazánem a vraťte asi na 2 minuty do trouby, aby se sýr rozpustil. Podávejte horké.