VLÁČENÉ PRECLÍKY

400 g Mléka

40 g droždí

600 g hladké mouky

1,5 ČL soli

600 g vody

4 ČL jedlé sody

hrubá sůl

másla, na pomazání preclíků

 

Do mixovací nádoby vložte mléko a čerstvé droždí, zahřejte 2 min/37°C/rychlost 2 .

Přidáme mouku a sůl, hněteme těsto /2 min 30 sec .

Těsto dejte do mísy, přikryjte a nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem (cca 30 minut).

Předehřejte troubu na 200°C.

Těsto rozdělte na 10 stejných kousků a každý rozválejte na nepřilnavém povrchu do tvaru provázku (60 cm), který je na koncích tenčí. Chcete-li vytvořit preclíky, vezměte oba konce, otočte je 2krát a přehoďte je na silnější část provázku.

 

V hrnci (Ø 20 cm) přiveďte k varu vodu s jedlou sodou. Preclíky jeden po druhém ponořte na 30–60 sekund do vroucí slané vody se 4 lžičkami jedlé sody, poté je položte na plech pokrytý pečicím papírem. Posypeme hrubozrnnou solí.

 

Pečeme v předehřáté troubě na 200°C 15 minut.

Po vyjmutí z trouby je ihned potřete rozpuštěným máslem a dejte vychladit. Podávejte