TM – domácí pivní rohlíky

• 220 g hladké mouky
• 200 g polohrubé mouky
• 200 ml vlažného piva
• 30 g droždí
• 30 g sádla
• 1 lžička cukru
• 1 + 1/2 lžičky soli
• 1 vejce

Mouky smícháme, uděláme důlek přidáme pivo, cukr a droždí trochu promícháme a necháme vzejít kvásek cca 15 min.
Poté přidáme sádlo, sůl, žloutek a uhněteme těsto / 3 min.
Poté necháme 1hodinu kynout.
Těsto rozdělíme na 10 bochánků a ty jednotlivě vyválíme na obdélníky. 

Smotáme do rohlíčků a dáme na plech s pečícím papírem. 

Necháme kynout cca 30 min.

Troubu předehřát na 200 °C. 

Rohlíčky potřeme bílkem a pečeme 10 - 12 min

 
 
nebo:
 
 

PIVNÍ ROHLÍKY

 

300 ml piva

150 ml oleje

700 g pol. mouky

1 vejce

30 g kvasnic

1 lžička soli

 

těsto nechám 1 hod kynout. Udělám rohlíky - 12 dílů a na plechu taky nechám kynout 1 hod. 

Potřu vejcem s pár kapek mléka, posypu kmínem, hrubou solí a peču na 200 st cca 15 - 20 min