TM – Veka - Od: Kuchařka pro dceru
500g hladké mouky
15g čerstvého droždí
300ml mléka
1/2 ČL cukru
80g másla
1 žloutek
1 bílek na potřeby
Do mixovací nádoby:
15g droždí
1/2 čl cukru
20g hladké mouky
100 ml mléka
3min/37°C/R vařečka
Necháme kynout 15 min. (Pokud nenakyne, nové droždí, toto je ko)
Přidáme:
480g hladké mouky
10g soli (pozor, ať se sůl nedostane k droždí)
80g másla
200ml mléka
1 žloutek
3min/těsto
Necháme kynout do zdvojnásobení objemu, poté umotáme 2 veky.
Necháme dalších cca 25 minut kynout.
Trouba 180°C, potřeme bílkem s vodou a pečeme cca 20 - 25 minut