TM – Veka - Od: Kuchařka pro dceru

500g hladké mouky
15g čerstvého droždí
300ml mléka
1/2 ČL cukru
80g másla
1 žloutek
1 bílek na potřeby

Do mixovací nádoby:

15g droždí

1/2 čl cukru

20g hladké mouky

100 ml mléka

 

3min/37°C/R vařečka

Necháme kynout 15 min. (Pokud nenakyne, nové droždí, toto je ko)

Přidáme:

480g hladké mouky

10g soli (pozor, ať se sůl nedostane k droždí)

80g másla

200ml mléka

1 žloutek

 

3min/těsto

Necháme kynout do zdvojnásobení objemu, poté umotáme 2 veky.

Necháme dalších cca 25 minut kynout.
Trouba 180°C, potřeme bílkem s vodou a pečeme cca 20 - 25 minut