Fofr celozrnné žitné housky

200 g polohrubé mouky
100 g celozrrnné žitné mouky
125 ml zakysané smetany
1/4 sáčku pečícího prášku
10 g čerstvého droždí
100 ml mléka nebo vody (podle hustoty zakysané smetany)
50 ml oleje
sůl
cukr
vejce na potření
 
 

Do nádoby nalijeme vodu nebo mléko rozdrobíme 10g kostky droždí, přidáme cukr a nastartujeme si kvásek - nastavíme 2min/37°C/ R2

Ke kvásku si přidáme mouku, olivový olej, zakysanou smetanu, prášek do pečiva, sůl a nastavíme program těsto / 2  minuty.

 

Zpracované těsto hned (nenecháme kynout) rozdělíme na 5 kousků (cca 70 g, z každého vyválíme 2 háďata), 

zapleteme, pomažeme vejcem a posypeme (sůl, kmín, sezam)

Pečeme cca 20 minut na 180°C.