Velikonoční mazanec

  • 42 gramů čerstvého droždí, 1 kostka
  • 100 gramů cukru
  • 20 gramů vanilkového cukru, domácí výroby, nebo 1 balíček
  • 250 gramů smetany, nebo mléka
  • 125 gramů másla, na kousky
  • 2 kusy žloutků
  • 500 gramů hladké mouky
  • 1 čajová lžička soli
  • 20 gramů rozinek
  • 1 kus vejce na potření
  • mandlové lupínky, na posypání
 
 
  1. Do mixovací nádoby vložte 42 gramů čerstvého droždí, 1 kostka + 100 gramů cukru + 20 gramů vanilkového cukru, domácí výroby, nebo 1 balíček + 250 gramů smetany, nebo mléka  a míchejte 3 min./37°C/rychlost 2
  2. Postupně přidávejte zbývající suroviny dle daného pořadí kromě rozinek  125 gramů másla, na kousky + 2 kusy žloutků + 500 gramů hladké mouky + 1 čajová lžička soli a hněťte  Těsto /2 min. 30 sek.
  3. Přidejte 20 gramů rozineky a hněťte Těsto /30 sek.
  4. Nechte vykynout cca 30 min. (Těsto musí zdvojnásobit svůj objem.)
  5. Z těsta vytvarujte 2 mazance a uložte je na plech vyložený pečícím papírem. Poté opět nechte vykynout na teplém místě cca 20 min.
  6. Předehřejte si troubu na teplotu 170°C.
  7. Po opětovném vykynutí potřete oba mazance rozšlehaným vejcem a posypejte mandlovými lupínky. 
  8. Pečte 40 min na 170°C.