Tygří chléb

Poleva:
50 g krupice
80 g rýže
5 g droždí
1 ČL cukru
1 PL oleje
špetka soli
120 g vody
 
Na víko nádoby položte misku a do ní odvažte krupici. Odložte stranou.
Do nádoby nasypte rýži a melte 25 sec./R10.
Přidejte ostatní ingredience 3 min./37°C/ R1.
Přelijte do mísy s krupicí, promíchejte lžící, přikryjte utěrkou a nechte kynout.
 
těsto:
250 g vody
10 g droždí
30 g hnědého cukru
500 g hladké mouky
30 g rozpuštěného másla
1 ČL soli
 
Do nádoby nalijte vodu, droždí a cukr - 3 min./37°C/ R2.
Přidejte zbývající suroviny a nastavte program těsto/ 5 minut.
Nechte v nádobě 1 hodinu kynout.
Po vykynutí vytvořte bochník, vložte do pekáče vyloženého pečícím papírem 
a důkladně potřete vykynutou polevou,
Přikryjte poklicí a dejte do studené trouby, nastavte 220°C a pečte 50 minut.
Poklici opatrně sejměte a nechte ještě péct 10-15 minut, aby kůrka pěkně zhnědla.
Chléb nechte vychladnout na mřížce.
Křupavá kůrka a máslové, pružné těsto.
 
Z tohoto těsta můžete tvořit i bulky či bagety.