Turecký flatbread

Čas přípravy 15min

Celkový čas 2hod. 10min

Počet porcí 24 plátků

 

 

  • 360 gramů vody
  • 20 gramů čerstvého droždí, rozdrobeného
  • 20 gramů cukru
  • 500 gramů hrubé mouky, plus navíc na pomoučení
  • 20 gramů olivového oleje, plus na potření
  • 1 - 1 ½ čajové lžičky soli, podle chuti
  • 1 vejce lehce vyšlehané s čajovou lžičkou vody, na potření
  • ½ polévkové lžíce sezamových semínek, na posyp
  • ½ polévkové lžíce celého kmínu, na posyp
 

 


Do mixovací nádoby vložte vodu, droždí, cukr a hřejte 2 min/37°C/rychlost 2.

Přidejte mouku, olivový olej, sůl a hněťte 5 min/. Mezitím vyložte plech pečicím papírem, vymažte mísu a potřete stěrku olivovým olejem.

Pomocí naolejované stěrky přendejte těsto do připravené mísy, potřete povrch těsta olivovým olejem, přikryjte potravinářskou fólií a nechte 1 hodinu na teplém místě kynout.

Lepkavé těsto přendejte na povrch dobře posypaný moukou a rozdělte je na 2 díly. Pomoučete si ruce a z každého dílu vytvarujte ovál (cca 28 cm dlouhý). Přendejte na připravený plech, přikryjte a nechte dalších 30 minut kynout. Mezitím předehřejte troubu na 250 °C.

V misce rozšlehejte vejce s lžičkou vody a touto směsí bochníky potřete. Konečky prstů vytvořte v těstu malé důlky. Jeden bochník posypejte sezamovými semínky a druhý kmínem. Pečte 14–16 minut (250 °C). Před krájením nechte 20 minut vychladnout.


 

Užitečné předměty

potravinová fólie, pečicí plech a pečicí papír, mašlovačka, velká mísa, trouba


 

Tipy a triky

Pro obměnu posypejte fenyklovými semínky.

Tento lehký chléb použijte jako základ pro bruschettu. Nakrájejte na plátky, potřete olivovým olejem a opečte na grilu.