Turecki płaski chleb

300 g vody

170 g mléka a další 1-2 polévkové lžíce na namazání chleba

20 g čerstvého droždí

nebo 2 lžičky sušeného droždí (viz tip)

1 lžička cukru

650 g chlebové pšeničné mouky, typ 650-750

2 lžičky soli a špetka navíc na posypání chleba

30 g olivového oleje plus 2 lžíce na vymazání těsta a další množství na potření.

1 žloutek

sezamová semínka, bílá, na posypání

sezamová semínka, černá, na posypání

černucha, na posypání

 

Do mísy nalijte vodu a mléko, přidejte droždí a cukr, zahřívejte 2 minuty/37 °C/R 1.

Přidejte mouku, uhněťte těsto /2 min.

Těsto necháme v míse kynout přibližně 30 minut.

Přidejte sůl a olej, uhněťte těsto /3 min.

Těsto necháme v míse kynout přibližně 10 minut.

Během této doby vymažte plochou kulatou kameninovou formu "Peter" olivovým olejem pomocí štětce (viz tip).

Vykynuté těsto rovnoměrně rozetřete do připravené formy, jemně ho roztáhněte a prohněťte prsty, přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou a nechte asi 30 minut odležet.

Na konci doby kynutí předehřejte troubu na 230 °C.

Pomazanýma rukama vyznačte po obvodu těsta kruh (asi 3 cm od okraje chleba) a poté vytvořte uvnitř vyznačeného kruhu čáry tak, aby vznikla mřížka.

V míse smíchejte žloutek, 1-2 lžíce mléka, 2 lžíce olivového oleje a špetku soli.

Chléb potřete připravenou směsí a posypte sezamovými semínky.

Pečte 20-25 minut (230 °C) nebo dozlatova.

Odstavte a nechte mírně vychladnout.

Turecký flatbread podávejte s libovolnou přílohou (viz tip).

 

Pokud se v kroku 1 použije sušené droždí, může být nutné prodloužit dobu kynutí.

Kulatou kameninovou formu "Peter" lze nahradit jinou kulatou formou (Ø 34 cm).

Turecký flatbread lze podávat například s pastou a hummusem.