Turecki płaski chleb
300 g vody
170 g mléka a další 1-2 polévkové lžíce na namazání chleba
20 g čerstvého droždí
nebo 2 lžičky sušeného droždí (viz tip)
1 lžička cukru
650 g chlebové pšeničné mouky, typ 650-750
2 lžičky soli a špetka navíc na posypání chleba
30 g olivového oleje plus 2 lžíce na vymazání těsta a další množství na potření.
1 žloutek
sezamová semínka, bílá, na posypání
sezamová semínka, černá, na posypání
černucha, na posypání
Do mísy nalijte vodu a mléko, přidejte droždí a cukr, zahřívejte 2 minuty/37 °C/R 1.
Přidejte mouku, uhněťte těsto /2 min.
Těsto necháme v míse kynout přibližně 30 minut.
Přidejte sůl a olej, uhněťte těsto /3 min.
Těsto necháme v míse kynout přibližně 10 minut.
Během této doby vymažte plochou kulatou kameninovou formu "Peter" olivovým olejem pomocí štětce (viz tip).
Vykynuté těsto rovnoměrně rozetřete do připravené formy, jemně ho roztáhněte a prohněťte prsty, přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou a nechte asi 30 minut odležet.
Na konci doby kynutí předehřejte troubu na 230 °C.
Pomazanýma rukama vyznačte po obvodu těsta kruh (asi 3 cm od okraje chleba) a poté vytvořte uvnitř vyznačeného kruhu čáry tak, aby vznikla mřížka.
V míse smíchejte žloutek, 1-2 lžíce mléka, 2 lžíce olivového oleje a špetku soli.
Chléb potřete připravenou směsí a posypte sezamovými semínky.
Pečte 20-25 minut (230 °C) nebo dozlatova.
Odstavte a nechte mírně vychladnout.
Turecký flatbread podávejte s libovolnou přílohou (viz tip).
Pokud se v kroku 1 použije sušené droždí, může být nutné prodloužit dobu kynutí.
Kulatou kameninovou formu "Peter" lze nahradit jinou kulatou formou (Ø 34 cm).
Turecký flatbread lze podávat například s pastou a hummusem.