Těsto na pizzu

Obtížnost snadné

Čas přípravy 5min

Celkový čas 1hod.

Počet porcí

 

 

  • 30 gramů extra panenského olivového oleje, plus extra pro vymazání
  • 220 gramů vody, pokojové teploty
  • 1 čajová lžička cukru
    nebo 1 čajová lžička pečicího sladu
  • 20 gramů čerstvého droždí, rozdrobeného
    nebo 2 čajové lžičky instantního droždí (8 gramů)
  • 400 gramů hrubé mouky
  • 1 čajová lžička soli

 

Lehce si vymažte velkou mísu a odložte stranou. Do mixovací nádoby vložte vodu, cukr, čerstvé droždí a míchejte 20 sek/rychlost 2.

Přidejte mouku, olivový olej, sůl a hněťte 2 min/. Přendejte do připravené mísy a zformujte těsto do koule. Přikryjte mísu potravinářskou fólií a nechte těsto vykynout do zdvojnásobení objemu (cca 1 hodinu). Použijte těsto na pizzu dle potřeby.

 

 

Tipy a triky

  • Pizza je původem z Itálie. Světlé chlebové těsto potřené rajčatovým základem, se sýrem a různými dalšími ingrediencemi si podmanilo celý svět.Je mnoho receptů, jak mít zaručeně nejlepší těsto na pizzu. Těsto v Thermomixu® je hotové za pouhou minutku a pak už je jenom potřeba se rozhodnout, jakou pizzu si zrovna dnes připravíte.
  • V kroku 2 můžete potravinářskou fólii lehce naolejovat, aby nedošlo k přilepení na kynoucí těsto.
  • Vytvořte z těsta 1 velkou obdélníkovou pizzu nebo 4 malé pizzy.
  • Pro vytvarování pizzy umístěte těsto na pečicí plech pokrytý pečicím papírem nebo vymazaným olivovým olejem. Konečky prstů vytvarujte těsto do požadovaného tvaru postupně od středu do krajů. Případně můžete těsto vyválet válečkem na pomoučněném vále a přenést na plech. Na okrajích vytvořte malé mantinely, mezi které rozprostřete náplň. Pečte 20-25 minut v předehřáté troubě (230°C).