Stockbrot - chléb na špejli

220 g mléka

10 g cukru

1 sáček sušeného droždí

400 g mouky

1 čajová lžička soli

20 g oleje

 

Mléko, cukr a sušené droždí dejte do mísy a zahřívejte 2 minuty/37 °C/R 1.

Přidejte mouku, sůl a olej, uhněťte těsto /2 minuty/.

Přendejte a nechte přikryté na teplém místě odpočívat asi 1 hodinu.

Těsto rozdělte na 8 dílů (každý asi 85 g), vytvarujte z nich prameny (40-50 cm), omotejte je kolem tyčinek, upečte na otevřeném ohni a podávejte.

 

Těsto by nemělo být kolem tyčinky příliš tlusté, aby se dobře propeklo.

Špičku tyčinky omotejte těstem, aby se nezapálila.

Chlebovou tyčinku nedržte v ohni, ale vařte ji otáčením nad ohněm.

 

Nebo:

 

¾ kostky droždí (30 g)

10 g cukru

300 g mléka

450 g pšeničné mouky typu 550

¾ - 1 lžička soli

20 g oleje

 

Do mísy přidejte droždí, cukr a mléko a zahřívejte 2 minuty/37 °C/R 2.

Přidejte mouku, sůl a olej a vypracujte těsto /2 min.

Těsto přeneseme a necháme přikryté na teplém místě 1 hodinu kynout.

Těsto rozválejte na 6 pramenů, omotejte je kolem špiček čistých tyčinek a otáčejte nad ohněm, dokud se tyčinkový chléb nerozvaří, ale nespálí. Chléb podávejte např. s grilovaným masem a zeleninou.