Stockbrot - chléb na špejli
220 g mléka
10 g cukru
1 sáček sušeného droždí
400 g mouky
1 čajová lžička soli
20 g oleje
Mléko, cukr a sušené droždí dejte do mísy a zahřívejte 2 minuty/37 °C/R 1.
Přidejte mouku, sůl a olej, uhněťte těsto /2 minuty/.
Přendejte a nechte přikryté na teplém místě odpočívat asi 1 hodinu.
Těsto rozdělte na 8 dílů (každý asi 85 g), vytvarujte z nich prameny (40-50 cm), omotejte je kolem tyčinek, upečte na otevřeném ohni a podávejte.
Těsto by nemělo být kolem tyčinky příliš tlusté, aby se dobře propeklo.
Špičku tyčinky omotejte těstem, aby se nezapálila.
Chlebovou tyčinku nedržte v ohni, ale vařte ji otáčením nad ohněm.
Nebo:
¾ kostky droždí (30 g)
10 g cukru
300 g mléka
450 g pšeničné mouky typu 550
¾ - 1 lžička soli
20 g oleje
Do mísy přidejte droždí, cukr a mléko a zahřívejte 2 minuty/37 °C/R 2.
Přidejte mouku, sůl a olej a vypracujte těsto /2 min.
Těsto přeneseme a necháme přikryté na teplém místě 1 hodinu kynout.
Těsto rozválejte na 6 pramenů, omotejte je kolem špiček čistých tyčinek a otáčejte nad ohněm, dokud se tyčinkový chléb nerozvaří, ale nespálí. Chléb podávejte např. s grilovaným masem a zeleninou.