Škvarkové placky
- 400 gramů škvarků
- 250 gramů mléka
- 1 rovná polévková lžíce cukru, krupice
- 1 kostka čerstvého droždí (42 gramů)
- 3 polévkové lžíce vepřového sádla
- 500 gramů hladké mouky, plus extra na posypání těsta
- 5 žloutků
- ½ čajové lžičky soli (viz tip)
- 1 polévková lžíce kmínu
- ½ polévkové lžíce hrubé soli
Do mixovací nádoby vložte 300 gramů škvarků a sekejte 20 sek/rychlost 4.
Přendejte do misky a odložte stranou. Vyčistěte mixovací nádobu.
Do mixovací nádoby vložte mléko, cukr, droždí a hřejte 2 min/37°C/rychlost 1.
Zbylých 100 gramů škvarků najkrájejte na menší kostičky.
Přidejte sádlo, rozemleté škvarky, mouku, 4 žloutky, sůl a hněťte 3 min/Těsto.
Přidejte celé škvarky a promíchejte stěrkou. Poprašte lehce moukou a nechte kynout 30 minut v uzavřené mixovací nádobě.
Předehřejte si troubu na 160 °C.
Vykynuté těsto přendejte na pomoučněný vál, vyválejte z něj 2 válečky a každý rozdělte na 12 dílků.
Z dílků tvořte kuličky a z nich stlačením placky. Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem.
Vytvořte na plackách mřížku tupou stranou nože, potřete je žloutkem, posypejte kmínem, hrubou solí a nechte kynout ještě 10 minut.
Pečte 20-25 minut (160 °C) nebo do zlatova.
Podávejte ještě teplé nebo vychladlé.