Škvarkové placky

  • 400 gramů škvarků
  • 250 gramů mléka
  • 1 rovná polévková lžíce cukru, krupice
  • 1 kostka čerstvého droždí (42 gramů)
  • 3 polévkové lžíce vepřového sádla
  • 500 gramů hladké mouky, plus extra na posypání těsta
  • 5 žloutků
  • ½ čajové lžičky soli (viz tip)
  • 1 polévková lžíce kmínu
  • ½ polévkové lžíce hrubé soli
  •  

 

Do mixovací nádoby vložte 300 gramů škvarků a sekejte 20 sek/rychlost 4. 

Přendejte do misky a odložte stranou. Vyčistěte mixovací nádobu.

Do mixovací nádoby vložte mléko, cukr, droždí a hřejte 2 min/37°C/rychlost 1

Zbylých 100 gramů škvarků najkrájejte na menší kostičky.

Přidejte sádlo, rozemleté škvarky, mouku, 4 žloutky, sůl a hněťte 3 min/Těsto

Přidejte celé škvarky a promíchejte stěrkou. Poprašte lehce moukou a nechte kynout 30 minut v uzavřené mixovací nádobě.

Předehřejte si troubu na 160 °C.

Vykynuté těsto přendejte na pomoučněný vál, vyválejte z něj 2 válečky a každý rozdělte na 12 dílků. 

Z dílků tvořte kuličky a z nich stlačením placky. Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem. 

Vytvořte na plackách mřížku tupou stranou nože, potřete je žloutkem, posypejte kmínem, hrubou solí a nechte kynout ještě 10 minut. 

Pečte 20-25 minut (160 °C) nebo do zlatova.

 

Podávejte ještě teplé nebo vychladlé.