Rychlé listové těsto

Obtížnost střední

Čas přípravy 30min

Celkový čas 2hod.

Počet porcí 1 

 

  • 200 gramů másla, na malé kousky (1-2 cm), zmrazeného
  • 200 gramů hladké mouky, plus extra na pomoučnění válu
  • 90 gramů vody, studené
  • ½ čajové lžičky soli

 

Do mixovací nádoby vložte máslo, hladkou mouku, studenou vodu, sůl a sekejte 20 sek/rychlost 6. Vyjměte těsto z mixovací nádoby a zpracujte ho do tvaru čtverce. Zabalte těsto do potravinářské fólie a nechte v chladničce po dobu 20 minut.

Vybalte těsto z fólie a položte jej na lehce pomoučněný vál. Válečkem vyválejte těsto do tvaru dlouhého obdélníku, třikrát delšího než širšího na rozměr (cca 60 x 20 cm). Přeložte těsto na třetiny a otočte tak, aby konec se švem byl po vaší levé ruce. Proces válení a překládání těsta dvakrát zopakujte a vraťte těsto do chladničky na dobu 20 minut, nebo ho před dalším použitím vložte do mrazničky na 5 minut.

Předehřejte si troubu na 200°C. Připravte si pečicí papír na pečicí plech a odložte stranou.

Rozválejte těsto do obdélníku (5 mm vysokého) a před pečením nakrájejte do požadovaného tvaru nebo tvarů. Těsto v celku pečte 20 minut (200 °C), menší kusy těsta pečte 12-15 minut (200 °C), event. pečte podle pokynů receptu, ve kterém těsto použijete. Před podáváním nebo uložením do vzduchotěsné nádoby nechte vychladit na chladicí mřížce.

 

Užitečné předměty

potravinová fólie, chladnička, vzduchotěsná nádoba, chladicí mřížka, váleček, trouba, pečicí plech a pečicí papír


 

Tipy a triky

  • Listové těsto je lehké, křehké těsto z více vrstev tuku, vhodné jako základ pro koláče, moučníky, krémové zákusky či slané sušenky. Pro úspěch tohoto receptu je nutné udržovat těsto neustále chladné, aby vrstvy másla neroztály. Pomůže studená pracovní plocha, nízká pokojová teplota a chlazené ingredience.
  • Toto těsto můžete využít jako základ pro koláče, moučníky, krémové zákusky a ovocné dortíky.
  • Pro úspěch tohoto receptu je nutné udržovat těsto neustále chladné, aby vrstvy másla neroztály. Pomůže vám studená pracovní plocha (mramor a kámen) a nízká pokojová teplota. Pokud byste měli při zpracovávání těsta pocit, že je teplé, vložte ho před dalším rozválením na 5 minut do mrazničky. Abyste zabránili přilepování těsta na vál, poprašte ho lehce moukou, kdykoliv je to nutné, nebo ho válejte mezi dvěma archy pečicího papíru.
  • Nepečené listové těsto se dá velmi snadno zmrazit. Před použitím ho rozmrazte v chladničce. Částečné rozválení těsta před zmrazením umožňuje rychlejší rozmrazování.
  • Upečené těsto vydrží až 15 dní uložené ve vzduchotěsné nádobě na suchém a chladném místě.
  • Nahraďte vodu velmi studeným bílým vínem.