Rustikální bagety dle R.Vaňka

  • 370 g  ledové vody
  • 25g balsamica / nebo jablečný ocet
  • 500 g hladké mouky
  • 12 g čertsvé droždí
  • 14 g soli
  • 4 g olivového oleje
  • hrubá mouka na podsypání
 
 

370 g  ledové vody + 25g balsamica / nebo jablečný ocet -  10 sek./rychlost 4.

500 g hladké mouky -  Těsto /3 min.

12 g čertsvé droždí -  5 min./rychlost 3

14 g soli + 4 g olivového oleje -  3 min./rychlost 3.  Pokud chceme přidat cibulku, škvarky, přidáme nyní.

Těsto necháme v nádobě a zaprášíme hrubou moukou. Je potřeba aby těsto vykynulo až nahoru. V zimě může být klidně 2 hodiny.

Těsto vyklopíme na hrubou moukou vysypaný vál a těsto poprášíme hrubou moukou.

Rozdělíme na 2 části. Těsto zamotáme jako když ždímáme ručník. Jemně, bez síly.

Přikryjeme utěrkou.

 

Necháme 30 minut kynout.

Do trouby dáme starý plech do kterého dáme hned před pečením 2 dcl teplé vody (pokud nemáme parní troubu).

Pečeme na 250 °C 8 minut, pak ztlumíme. Dále pečeme na 200 °C 20 minut. Necháme vychladnout na mřížce

 

TIP: lze přidat smaženou cibulky, sušená rajčata, koření, bylinky, škvarky, ....