Placky s bylinkovým máslem
Čas přípravy 30min
Celkový čas 35min
Počet porcí 8 kusů
Bylinkové máslo
- 60 gramů másla, na kousky
- 2 stroužky česneku
- 1 snítka čerstvé petržele, pouze lístky
- 2 stonky čerstvého kopru, pouze lístky
- 1 snítka čerstvého rozmarýnu, pouze lístky
- 2 snítky čerstvé pažitky, nasekané
- ½ čajové lžičky soli (volitelně)
Placky
- 350 gramů bílého jogurtu
- 350 gramů hrubé mouky, plus navíc na podsypání
- 1 polévková lžíce kypřicího prášku do pečiva
- 1 čajová lžička mořské soli
- hrubá mouka na pomoučení
Bylinkové máslo
Do mixovací nádoby vložte máslo a rozpouštějte 4 min/75°C/rychlost 1
Do mixovací nádoby přidejte česnek, petržel, kopr, rozmarýn, pažitku a sůl a sekejte 10 sek/rychlost 10. Přendejte do misky a odložte stranou.
Placky
Do mixovací nádoby vložte bílý jogurt, mouku, kypřicí prášek, mořskou sůl a mixujte 10 sek/rychlost 6. Přendejte těsto na povrch posypaný moukou a rozdělte těsto na 8 stejně velkých dílů. Každý díl pomoučeným válečkem vyválejte na placku (Ø zhruba 14 cm, silnou 3 mm). Nožem nařízněte do středu každé placky 4 čáry.
Rozpalte grilovací pánev a jakmile je horká, opékejte placky 1–2 minuty z každé strany. Opečené potřete z obou stran odloženým rozpuštěným bylinkovým máslem. Postup opakujte, dokud nejsou všechny placky hotové a ihned podávejte.
Užitečné předměty - váleček, mašlovačka, grilovací pánev, sporák
Tipy a triky - Nemáte-li grilovací pánev, zahřejte na vysokou teplotu těžkou pánev na smažení.Případně si v troubě předehřejte těžký pečicí plech a pečte chlebové placky 10-12 minut při 200°C.Placky chutnají výborně s plísňovým sýrem a zeleninovým salátem.