Paluchy z serem gruyère i oliwkami (Olivettes) - tyčinky

Tyčinky se sýrem gruyère a olivami (Olivettes)

 

150 g sýra gruyère nakrájeného na kousky

200 g vody

40 g olivového oleje

15 g čerstvého droždí, rozdrobeného

350 g celozrnné mouky a další množství na posypání těsta

1 čajová lžička soli

150 g černých oliv bez semínek, nakrájených na poloviny

1 rozšlehané vejce na potření

 

Sýr vložte do čisté a suché mísy, rozemelte 8 s/R 7.

Přeneste do jiné nádoby a dejte stranou.

Do mísy nalijte vodu a olej, přidejte droždí, míchejte 3 s/R 5.

Přidejte mouku a sůl, uhněťte těsto /2 min.

Přidejte 50 g předem rozdrobeného sýra a olivy, uhněťte těsto /1 min.

Přendejte do mísy, přikryjte potravinovou fólií a nechte přibližně 30 minut kynout.

Předehřejte troubu na 210 °C.

Dva plechy vyložte pečicím papírem a dejte je stranou.

Vykynuté těsto přeneseme na pomoučenou pracovní plochu a rozdělíme na 6 stejných dílů.

Z každé části vytvořte váleček (dlouhý asi 25 cm).

Prsty položíme na plech, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 30 minut kynout.

Prsty potřete štětcem rozšlehaným vejcem a posypte zbylým strouhaným sýrem.

Pečte 15-20 minut (210 °C).

Sýr Gruyère a olivové prsty (Olivettes) podávejte teplé nebo studené s omáčkou nebo dipem podle vlastního výběru.