Naan bread

1 ½ lžičky sušeného instantního droždí nebo 15 g čerstvého droždí

3 lžičky moučkového cukru

195 g vody

120 g přírodního jogurtu

435 g hladké mouky plus další na poprášení

30 g olivového oleje

1 ½ lžičky mořské soli a další na posypání

½ lžičky prášku do pečiva

60 g másla

2 lžičky granulovaného česneku (nepovinné)

 

Droždí, cukr a vodu dejte do mísy a zahřívejte 2 minuty/37 °C/R 1.

Přidejte jogurt a mouku a míchejte 3 s/R3.

Přidejte olivový olej, sůl a prášek do pečiva a prohněťte těsto /30 sec.

Těsto přendejte do olejem vymazané keramické nebo skleněné mísy a navrch položte kuchyňskou utěrku.

Těsto nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem (přibližně 2 hodiny).

Přeneste těsto na silikonovou podložku na chléb nebo na pomoučněnou pracovní plochu. Keramickou nebo skleněnou mísu očistěte a osušte, vysypte další moukou a dejte stranou.

Rozdělte těsto na 10 stejně velkých dílů (těsto bude velmi lepivé).

Každý kousek lehce zpracujte do kuličky a vložte do připravené keramické nebo skleněné mísy, přičemž dbejte na to, aby se naany k sobě nelepily.

Pomocí válečku rozválejte každý kousek těsta do oválu a poté ho roztažením vytvarujte tak, aby vznikl delší ovál (přibližně 30 x 10 cm). Každý naan lehce poprašte moukou a dejte stranou.

Máslo a granulovaný česnek (volitelně) vložte do mísy a 1-2 minuty/50 °C/rychlost 1 nebo dokud se máslo nerozpustí.

Postavte velkou pánev na vysoký plamen.

Vkládejte naan po jednom do pánve a smažte, dokud se na něm nezačnou tvořit tmavě hnědé puchýře (přibližně 1-1,5 minuty z každé strany).

Odstavte naan z ohně, potřete ho rozpuštěným máslem a česnekovou směsí a posypte trochou soli. Podávejte horké spolu s oblíbeným kari.