Monkey bread (slaný)

Obtížnost snadné

Čas přípravy 35min

Celkový čas 2hod. 30min

Počet porcí 8 porcí

 

  • 1 čajová lžička cukru
  • 1 čajová lžička soli
  • 60 - 80 gramů směsi čerstvých bylinek (petržel, tymián, rozmarýn)
  • 220 gramů vody
  • 20 gramů čerstvého droždí
  • 400 gramů hrubé mouky
  • 30 gramů olivového oleje
  • 100 gramů parmazánu
  • 200 gramů másla
  • 3 - 4 stroužky česneku, lisovaného, podle chuti

 

Příprava

  1. Formu vymažte máslem a odložte stranou.
  2. Do mixovací nádoby vložte vodu, cukr a droždí a míchejte 2 min/37°C/rychlost 2.
  3. Přidejte mouku, olivový olej a sůl a hněťte 2 min/. Těsto přendejte do velké mísy a přikryjte lehce naolejovanou potravinářskou fólií. Nechte cca 1 hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Vyčistěte mixovací nádobu.
  4. Do mixovací nádoby vložte parmazán a sekejte 10 sek/rychlost 10. Přendejte do misky a odložte stranou.
  5. Do čisté a suché mixovací nádoby vložte bylinky a sekejte 8 sek/rychlost 10.
  6. Přidejte máslo a česnek a hřejte 2 min/50°C/rychlost 1.
  7. Těsto rozválejte na pomoučené ploše na váleček o průměru cca 2 cm a stěrkou odkrajujte malé kousky (1,5 cm). Tvarujte kuličky, namáčejte je do bylinkového másla a postupně skládejte do formy (viz Tip). Nakonec je posypejte parmazánem a nechte půl hodiny kynout. Pečte 20–30 minut (200 °C).
  8. Nechte vychladnout ve formě, vyklopte a podávejte.
 

Užitečné předměty

koláčová forma (Ø 26 cm), potravinová fólie, trouba

 

 


Tipy a triky

  • Můžete použít dortovou nebo koláčovou formu (Ø 26 cm) nebo formu s menším průměrem (například bábovkovou) a jednotlivé kuličky skládat na sebe.