Mléčný chléb
Čas přípravy 20min
Celkový čas 2hod. 20min
Počet porcí 30 krajíců
- 50 gramů másla, na kousky, plus extra na vymazání
- 300 gramů mléka
- 20 gramů čerstvého droždí, rozdrobeného
nebo 2 čajové lžičky instantního droždí (8 gramů) - 20 - 60 gramů cukru
- 550 gramů polohrubé mouky
- 1 ½ rovné čajové lžičky soli
- 1 vejce, rozšlehané, na potření
Lehce si vymažte velkou mísu a odložte stranou. Do mixovací nádoby vložte máslo, mléko, čerstvé droždí, cukr a hřejte 3 min/37°C/rychlost 2.
Přidejte mouku, sůl a hněťte 3 min/. Přendejte těsto do připravené mísy, zakryjte potravinářskou fólií nebo vlhkou utěrkou a nechte kynout na teplém místě, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem (cca 1 hodinu).
Na pečicí plech si připravte pečicí papír a odložte stranou. Těsto rozdělte na 3 části a vyválejte do tvaru válečků (cca 45 cm). Upleťte z nich cop a na koncích spojte. Položte upletený cop na připravený pečicí plech, zakryjte potravinářskou fólií nebo vlhkou utěrkou a nechte opět kynout na teplém místě, dokud těsto nezdvojnásobí těsto svůj objem (cca 30 minut). Mezitím si předehřejte troubu na 180°C.
Potřete cop rozšlehaným vejcem a pečte 25-30 minut (180°C) nebo dokud nebude chléb znít dutě při poklepání na jeho spodní stranu. Před krájením nechte chléb vychladnout na chladicí mřížce.