Loupáky 2

Čas přípravy 35min

Celkový čas 3hod. 25min

Počet porcí 12 kusů

 

  • ½ kostky čerstvého droždí, (21 g)
  • 200 gramů mléka
  • 100 gramů krystalového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
    nebo 1 čajová lžička domácího vanilkového cukru
  • 250 gramů polohrubé mouky
  • 250 gramů hladké mouky
  • ½ čajové lžičky soli
  • 100 gramů oleje
  • 2 vejce
  • nastrouhanou citrónovou kůru z cca 1 citrónu
  • mák na posypání
 
 

Do mixovací nádoby vložte droždí, mléko, cukr, vanilkový cukr a míchejte 3 min/37°C/rychlost 2.

Přidejte polohrubou mouku, hladkou mouku, sůl, olej, 1 vejce, citrónovou kůru a hněťte 3 min/. Těsto nechte kynout v nádobě cca 1 hodinu.

Na pomoučeném vále si rozdělte těsto na 12 dílů po cca 70 gramech. Každý kousek vyválejte válečkem do tvaru elipsy o délce asi 25 cm. Srolujte a konce lehce zatočte směrem k sobě pro docílení rohlíkovitého tvaru. Loupáky položte na plech předem vyložený pečicím papírem. Postup opakujte, až vytvarujete všechny loupáky. Plech přikryjte potravinovou fólií a nechte loupáky ještě hodinu kynout.

Předehřejte si troubu na 180 °C.

Loupáky potřete rozšlehaným vejcem a posypte mákem. Pečte 25 minut (180 °C) dozlatova.

Vychladlé loupáky podávejte.