Loupáky 2
Čas přípravy 35min
Celkový čas 3hod. 25min
Počet porcí 12 kusů
- ½ kostky čerstvého droždí, (21 g)
- 200 gramů mléka
- 100 gramů krystalového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
nebo 1 čajová lžička domácího vanilkového cukru - 250 gramů polohrubé mouky
- 250 gramů hladké mouky
- ½ čajové lžičky soli
- 100 gramů oleje
- 2 vejce
- nastrouhanou citrónovou kůru z cca 1 citrónu
- mák na posypání
Do mixovací nádoby vložte droždí, mléko, cukr, vanilkový cukr a míchejte 3 min/37°C/rychlost 2.
Přidejte polohrubou mouku, hladkou mouku, sůl, olej, 1 vejce, citrónovou kůru a hněťte 3 min/. Těsto nechte kynout v nádobě cca 1 hodinu.
Na pomoučeném vále si rozdělte těsto na 12 dílů po cca 70 gramech. Každý kousek vyválejte válečkem do tvaru elipsy o délce asi 25 cm. Srolujte a konce lehce zatočte směrem k sobě pro docílení rohlíkovitého tvaru. Loupáky položte na plech předem vyložený pečicím papírem. Postup opakujte, až vytvarujete všechny loupáky. Plech přikryjte potravinovou fólií a nechte loupáky ještě hodinu kynout.
Předehřejte si troubu na 180 °C.
Loupáky potřete rozšlehaným vejcem a posypte mákem. Pečte 25 minut (180 °C) dozlatova.
Vychladlé loupáky podávejte.