Jogurtový chléb

 

240 g vody

10 g droždí

        Zahřívejte  3 min./ 37°C /R 1.

 

350 g mouky, pšeničné hladké nebo chlebové (může být i špaldová chlebová)

150 g mouky, žitné chlebové

100 g bílý jogurt, přírodní

2 čajové lžičky soli

1 čajová lžička medu

1 čajová lžička pečicího sladu

2 polévková lžíce balzamikový ocet, světlý

1 ČL kmínu

 

          vypracujte těsto na program Těsto / 4 min.

 

         Těsto nalijeme do připravené mísy, poprášíme moukou, 

         přikryjeme a necháme na teplém místě 1½ hodiny kynout

         Během této doby vymažte tukem a moukou římský hrnec (3 l).

         Těsto dejte na pomoučněnou pracovní plochu, několikrát přehněte a vytvarujte bochník. 

          Bochník chleba vložíme do připravené římské mísy, poprášíme moukou a uděláme do něj zářezy.

          Nasaďte poklici na římský hrnec umístěte na nejnižší příčku do studené trouby a pečte 50-60 minut (240°C).

          Opatrně sejměte poklici a chléb opékejte 5 minut bez pokličky (240°C)

          Opatrně vyjměte z hrnce a nechte vychladnout na mřížce.