Francouzská bageta - Iveta Gudasová

Ingredience na 3 bagety:

500 g mouky (pšeničná, chlebová)  - lepší prosát

350 g studené vody

5 – 7 g droždí (čerstvé)

8 g soli

 

Do nádoby si dáme mouku, nalijeme vodu a nastavíme program těsto / 2 min.

Necháme hodinu odpočívat v nádobě.

 

Přidáme nadrobené droždí a sůl (nedávat přímo na droždí).

Nastavíme program těsto /6 minuty.

 

Těsto si přendáme do misky vysypané moukou, lehce zpracujeme (stáhneme do středu), přikryjeme mísu strečkou a necháme 1 hodinu kynout.

Těsto je řídké, ale to má být.

Rozdělíme si ho na 3 části, z každé vytvoříme bochánek.

Překládáme a dostaneme do něj vzduch.

Necháme dalších 45 minut kynout.

Vytvarujeme si bagetky, pomoučíme a snažíme se do nich dostat co nejvíce vzduchu.

Vytvarujeme hada, a dáme je na plech, posypeme ještě moukou, nakrojíme ostrým nožem.

A necháme 20 minut kynout.

 

Předehřejeme si troubu na 250°C.

Těsně před pečením vložíme do trouby nádobu s vodou, ať si vytvoříme páru.

Dáme péct do trouby na cca 20 minut.