Francouzská bageta - Iveta Gudasová
Ingredience na 3 bagety:
500 g mouky (pšeničná, chlebová) - lepší prosát
350 g studené vody
5 – 7 g droždí (čerstvé)
8 g soli
Do nádoby si dáme mouku, nalijeme vodu a nastavíme program těsto / 2 min.
Necháme hodinu odpočívat v nádobě.
Přidáme nadrobené droždí a sůl (nedávat přímo na droždí).
Nastavíme program těsto /6 minuty.
Těsto si přendáme do misky vysypané moukou, lehce zpracujeme (stáhneme do středu), přikryjeme mísu strečkou a necháme 1 hodinu kynout.
Těsto je řídké, ale to má být.
Rozdělíme si ho na 3 části, z každé vytvoříme bochánek.
Překládáme a dostaneme do něj vzduch.
Necháme dalších 45 minut kynout.
Vytvarujeme si bagetky, pomoučíme a snažíme se do nich dostat co nejvíce vzduchu.
Vytvarujeme hada, a dáme je na plech, posypeme ještě moukou, nakrojíme ostrým nožem.
A necháme 20 minut kynout.
Předehřejeme si troubu na 250°C.
Těsně před pečením vložíme do trouby nádobu s vodou, ať si vytvoříme páru.
Dáme péct do trouby na cca 20 minut.