Focaccia verde

Obtížnost snadné

Čas přípravy 15min

Celkový čas 2hod. 20min

Počet porcí 10 kusů

 

Těsto

  • 20 gramů olivového oleje, plus navíc na vymazání
  • 120 gramů vody
  • ½ kostky čerstvého droždí (20 gramů)
  • ½ čajové lžičky cukru
  • 250 gramů hladké mouky
  • 1 čajová lžička soli

 

Dip a dokončení

  • 150 gramů šalotky, napůl
  • 20 gramů másla
  • 200 gramů avokáda, zralého, na kousky (3 cm)
  • 200 gramů čerstvého sýru
  • ½ čajové lžičky soli
  • ½ čajové lžičky mletého černého pepře
  • ½ čajové lžičky cukru
  • 50 gramů rozinek
  • ½ čajové lžičky kari
  • 150 gramů cherry rajčat, napůl
  • 40 gramů rukoly na kousky (2 cm)

Těsto

  1. Vymažte velkou mísu olivovým olejem.
  2. Do mixovací nádoby vložte vodu, droždí, cukr, mouku, olivový olej a sůl a hněťte 2 min/. Těsto vytvarujte do bochánku, dejte do připravené mísy a nechte zakryté na teplém místě cca 1 hodinu kynout, dokud se objem přibližně nezdvojnásobí. Na konci této doby vymyjte mixovací nádobu, troubu předehřejte na 200 °C, dno dortové formy vyložte pečicím papírem a okraje vymažte.

 

Dip a dokončení

  1. Těsto dejte do dortové formy, rukou rozprostřete do šířky a přitom vytvarujte široký okraj (2 cm). Focacciu nechte ještě 30 minut kynout, pečte 20–30 minut (200 °C) a nechte zchladnout na chladicí mřížce. Mezitím pokračujte s přípravou receptu.
  2. Do mixovací nádoby vložte šalotku a sekejte 5 sek/rychlost 6, setřete stěrkou dolů do mixovací nádoby.
  3. Přidejte máslo a restujte 2 min/120°C/rychlost 1.
  4. Přidejte avokádo, čerstvý sýr, sůl, pepř, cukr, rozinky, kari a cherry rajčata a míchejte 1 min/, dochuťte.
  5. Do středu focaccii vtlačte servírovací misku, naplňte ji avokádovým dipem a posypejte rukolou. Okraj focaccii 8–10x nakrojte a podávejte.
 
 

Užitečné předměty

dortová forma (Ø 22-24 cm), miska, pečicí papír, chladicí mřížka, trouba

 

 


Tipy a triky

  • Focacciu můžete připravit i bez dortové formy. Vyválenou placku dejte na pečicí papír a pečte v troubě.