Focaccia verde
Obtížnost snadné
Čas přípravy 15min
Celkový čas 2hod. 20min
Počet porcí 10 kusů
Těsto
- 20 gramů olivového oleje, plus navíc na vymazání
- 120 gramů vody
- ½ kostky čerstvého droždí (20 gramů)
- ½ čajové lžičky cukru
- 250 gramů hladké mouky
- 1 čajová lžička soli
Dip a dokončení
- 150 gramů šalotky, napůl
- 20 gramů másla
- 200 gramů avokáda, zralého, na kousky (3 cm)
- 200 gramů čerstvého sýru
- ½ čajové lžičky soli
- ½ čajové lžičky mletého černého pepře
- ½ čajové lžičky cukru
- 50 gramů rozinek
- ½ čajové lžičky kari
- 150 gramů cherry rajčat, napůl
- 40 gramů rukoly na kousky (2 cm)
Těsto
- Vymažte velkou mísu olivovým olejem.
- Do mixovací nádoby vložte vodu, droždí, cukr, mouku, olivový olej a sůl a hněťte 2 min/. Těsto vytvarujte do bochánku, dejte do připravené mísy a nechte zakryté na teplém místě cca 1 hodinu kynout, dokud se objem přibližně nezdvojnásobí. Na konci této doby vymyjte mixovací nádobu, troubu předehřejte na 200 °C, dno dortové formy vyložte pečicím papírem a okraje vymažte.
Dip a dokončení
- Těsto dejte do dortové formy, rukou rozprostřete do šířky a přitom vytvarujte široký okraj (2 cm). Focacciu nechte ještě 30 minut kynout, pečte 20–30 minut (200 °C) a nechte zchladnout na chladicí mřížce. Mezitím pokračujte s přípravou receptu.
- Do mixovací nádoby vložte šalotku a sekejte 5 sek/rychlost 6, setřete stěrkou dolů do mixovací nádoby.
- Přidejte máslo a restujte 2 min/120°C/rychlost 1.
- Přidejte avokádo, čerstvý sýr, sůl, pepř, cukr, rozinky, kari a cherry rajčata a míchejte 1 min/, dochuťte.
- Do středu focaccii vtlačte servírovací misku, naplňte ji avokádovým dipem a posypejte rukolou. Okraj focaccii 8–10x nakrojte a podávejte.
Užitečné předměty
dortová forma (Ø 22-24 cm), miska, pečicí papír, chladicí mřížka, trouba
Tipy a triky
- Focacciu můžete připravit i bez dortové formy. Vyválenou placku dejte na pečicí papír a pečte v troubě.